80-kilometerzone en klantgerichtheid

Column Bart Groothuis | Onbegrijpelijke procedures

19 april 2018 2 minuten

Rijd je weleens met de auto over de A12 bij Utrecht? En neem je dan wel eens de parallelrijbaan in plaats van de hoofdrijbaan? Mooi. Dan is het je vast opgevallen dat, als je over die parallelrijbaan rijdt, je opeens maar 80 km/uur mag. En als je te hard rijdt, krijg je nog een bekeuring ook, want dat hele 80km-stuk hangt vol met camera’s van de trajectcontrole.

Vreemd eigenlijk dat je op de parallelrijbaan maar 80 km/uur mag, want op de hoofdrijbaan, zo’n 10 meter links van je, mag je gewoon 100 km/uur. Vroeger was dat onderscheid er ook helemaal niet. Op beide weggedeeltes mocht je toen 100 km/uur rijden. Maar nu dus niet meer. Waarom mag je maar 80km/uur op die parallelrijbaan? Tja, goede vraag. Dat heeft vast iets te maken met fijnstof en milieuregels, maar het voelt idioot: een doornormale en brede snelweg en je mag maar 80km/uur en 10 meter links van je eenzelfde snelweg waar je 100 km/uur mag. Kortom: wellicht rationeel en in ambtelijk jargon uit te leggen, maar gevoelsmatig en voor ‘de gewone man’ niet te volgen.

Wat heeft een 80 km-zone  te maken met klantgerichtheid?

Het kan goed zijn dat er in jouw bedrijf ook van die hinderlijke 80 km-zones zijn. 80 km-zones in de vorm van administratieve procedures en ingesleten werkwijzen waar je klanten helemaal gek van worden, maar die je zelf al lang niet meer ziet. Procedures en werkwijzen die je wellicht met veel moeite aan je klanten uit kunt leggen, maar die je klanten eigenlijk helemaal niet willen begrijpen. Net zoals die 80 km-zone op de parallelbaan bij Utrecht niet te begrijpen is.

80 km-zones in jouw bedrijf

Moraal: als je binnenkort weer een keer op de A12 bij Utrecht rijdt en je komt weer in die idiote 80 km-zone, denk dan aan mogelijke 80 km-zones in je eigen bedrijf. En neem je dan voor om er zo snel mogelijk iets aan te doen. Want voor je het weet rijdt je klant niet meer over jouw 80 km-zone, maar over de snelweg van je concurrent.

Auteur

Bart Groothuis