Crisis? Bespaar op juridische kosten!

Tips van De Advocatenwijzer en advocate Muriel van den Hazenkamp

20 februari 2014 2 minuten

Overleven, break-even draaien of het verlies beperken. Het hoofd boven water houden heeft voor ondernemers tegenwoordig de hoogste prioriteit. Bedrijven zien zich genoodzaakt de uitgaven zoveel mogelijk te beperken. Hoe kan je als ondernemer besparen op juridische kosten?

Sinds de financiële crisis verschuift de focus van mkb-ers van doelstellingen als ‘realiseren van groei’ en ‘zelfstandigheid’ naar ‘continuïteit’. Maar het drijven van een onderneming gaat altijd gepaard met het nemen van risico’s en onverwachte uitgaven. Een probleem met een medewerker, letselschade of een geschil met de verhuurder van het bedrijfspand. Dit soort ‘incidenten’ zijn vaak voelbaar in de portemonnee en kunnen de juridische kosten flink laten oplopen.  

Inventariseer waar de kosten vandaan komen

Wil je niet verrast worden door onverwacht hoge juridische uitgaven? Dan is het handig om van te voren vast te stellen waar de kosten van jouw onderneming vandaan komen. Maak een interne analyse van je bedrijf en kijk waar je de meeste kosten maakt, misschien kom je er zelf al achter waar je geld kunt besparen. Een goede administratie en geordende (digitale) dossiers vormen de basis. 

Ga preventief te werk

Soms is een conflict onvermijdelijk en is het noodzakelijk een advocaat of jurist in te schakelen. Begin hier op tijd mee! Door het tijdig inwinnen van juridisch advies, kun je juridische kosten in een later stadium voorkomen. Preventief te werk gaan is uiteindelijk altijd goedkoper dan eerst zelf maar wat uitproberen. Want als het dan fout gaat, is het kwaad al geschied. Goedkoop wordt dan duurkoop.

Onderzoek het aanbod van advocaten

Het aanbod van advocaten is groot. Ga bij je zoektocht na, welke behoeften jouw bedrijf heeft. Zo zijn er grote kantoren die veel verschillende specialismen in huis hebben. Die kunnen je bedrijf, voor één zaak, op verschillende terreinen bijstaan. Maar er zijn juist ook veel kleine nichekantoren met één specialisme die heel gericht te werk gaan.

Kijk ook eens buiten je eigen regio, de tarieven voor advocaten kunnen per regio namelijk enorm verschillen. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel kantoren die telefonisch of zelfs via skype juridisch advies kunnen geven, daar betaal je een stuk minder voor. Maar het allerbelangrijkste blijft: ga preventief te werk. Voorkomen is immers goedkoper dan genezen.