Waar zijn toch die stronttonnetjesscheppers?

Column Mario van Vliet | Uitgestorven beroepen

12 juni 2017

Nee, ik wil geen onheilsprofeet zijn. Maar toch: iedere sector en ieder beroep komt een keer aan de beurt in de enorme hervormingen die nu gaande zijn. Over niet al te lang kijken we terug en denken: poddorie, wat zag de wereld er vroeger toch gek uit.

Whitepaper Kantoor in de Cloud

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Brandstof

Makelaars, fotografen, reisbureaus. Kijk naar de manier waarop zij nu hun geld verdienen, en vergelijk dat met pak 'm beet tien jaar geleden. Dus de tijd voordat Funda, stockfotosites en vergelijkingssites gemeengoed waren. Een aardverschuiving. Ingegeven door nieuwe technieken, maar voortgedreven door ons allemaal. Want consumenten en afnemers zijn de benzine (of diesel) van nieuwe technieken. Zonder brandstof staat alles stil.

'Voor ons verandert er weinig'

Eerder schreef ik hier over een ondernemer die we ontmoetten tijdens een bijeenkomst over de toekomst van ondernemen. 'Voor ons verandert er weinig', was zijn schitterende reactie. Schitterend, want herkenbaar. Ook ik - communicatieadviseur, tekstschrijver, trainer - geloofde lang dat de veranderingen aan mijn deur voorbij zouden gaan.

Nieuwe industriële revolutie

Waarom zou de huidige tornado van veranderingen iemand overslaan? Daar is geen logische verklaring voor. Hoe graag we het ook willen geloven. Niet voor niets wordt de huidige tijd vergeleken met de industriële revolutie. En ook die heeft een enorme impact gehad voor letterlijk iedereen. Geen beroepsgroep werkt nu op dezelfde manier als een paar eeuwen geleden.

'Tekstschrijvers blijven nodig', hoor ik vaak als ik deze discussie start met collega's. Of 'mensen blijven brood eten, dus bakkers blijven bestaan'. Of neem willekeurig welke reactie die telkens uitgaat van het onveranderlijke.

Banen van het verleden en de toekomst

Met enige regelmaat komen er lijstjes voorbij met beroepen die nu nog niet bestaan, maar in de toekomst veelgevraagd zullen zijn. Enkele voorbeelden: transhumane chirurgen, DNA-programmeurs, klimaat-ingenieurs. Maar waar nieuwe beroepen komen, vallen oude af.

De stronttonnetjesscheppers, lantaarnopstekers en ijsdragers zijn de afgelopen eeuw al verdwenen. Garentwijnders, leeskabinethouders en nappendraaiers zijn enkele eeuwen geleden al opgehouden hun diensten aan te bieden.

Wat is jouw toekomst?

Over niet al te lang is het lijstje uitgestorven beroepen weer verder aangevuld. Met welke is nu nog niet met zekerheid te voorspellen. Maar er zijn professies waarvoor ik mijn handen niet in het vuur durf te steken.

Daarom de retorische vraag: wie weet zeker dat hij over tien jaar nog geld verdient met zijn of haar huidige kunstje? Het vervelende antwoord: niemand.

Auteur

Mario van Vliet