Minder bureaucratie na gemeenteraadsverkiezingen?

Over twee weken naar de stembus

06 maart 2014 2 minuten

Over twee weken mogen we het stemhokje weer in voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor ondernemers zijn deze verkiezingen van groot belang; een gemeenteraad heeft immers veel invloed op het regionale ondernemersklimaat. De gemiddelde Nederlander houdt zich er een stuk minder mee bezig: slechts 50 procent gaat naar de stembus, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

Deze verkiezingen geven ondernemers hoop op positieve veranderingen, bijvoorbeeld op het gebied van bureaucratie. In veel gemeenten lopen zij nog regelmatig tegen een bureaucratische muur op. Uit een enquête die MKB Nederland verspreid heeft onder alle Nederlandse gemeenten blijkt dat regelingen die onnodige bureaucratie veroorzaken nog te weinig worden aangepakt.

Welstand

Zo moeten gemeenten op het gebied van welstand nog flinke slagen maken. Vergunningsprocedures duren nu vaak lang en zijn kostbaar. Slechts een kwart van de 200 gemeenten die de enquête hebben ingevuld, voert een welstandsvrij beleid op bedrijventerreinen. En maar een derde geeft aan de welstandscommissie te hebben vervangen door een ambtelijke toetsing.

Digitale revolutie

Daarnaast verloopt de communicatie tussen ondernemers en gemeenten in veel gevallen onnodig stroef. Dit komt doordat digitale revolutie aan menig gemeente voorbij lijkt te zijn gegaan. Twee derde heeft de digitale communicatie met ondernemers niet op de rit.

Terrasvergunningen

Vooral horecaondernemers blijken veel te maken te hebben met onnodige regelgeving. Ruim de helft van de gemeenten heeft geen algemene regel wat terrasvergunningen betreft en verplicht de ondernemers een aanvraag in te dienen. Daarnaast neemt een even groot aantal bij alle horecaondernemers een integriteitstoets af, een belastende procedure voor beide partijen. Dat terwijl deze toets pas toegepast hoeft te worden als het vermoeden bestaat dat de exploitant zich schuldig maakt aan crimineel gedrag.

Aalten, Terneuzen en Westland

Drie gemeenten komen goed uit de enquête: Aalten, Terneuzen en Westland. De drie die het slechtst scoren zijn Bergen op Zoom, Schiermonnikoog en Rozendaal. 203 Nederlandse gemeenten hebben de enquête niet ingevuld.

MKB Servicedesk gaat de komende weken in gesprek met ondernemers uit vier grote steden. Wat staat voor hen hoog op de agenda en op wie gaan ze stemmen? Laat alvast via Twitter (@mkbservicedesk) weten wat jij voor jouw gemeente belangrijk vindt.

Auteur

Nerina Vilchez