Profiteer jij al van spaaracties?

Column Bart Groothuis | Koopjesjagers of wijndrinkers

27 augustus 2014 2 minuten

Een bekende landelijke supermarktketen heeft een spaaractie. Je hebt er vast van gehoord. Je kunt zegeltjes sparen en dan krijg je een twee- of drie gangen diner gratis als je tegelijk nog een twee- of drie gangen diner bestelt. Kortom, gezellig met zijn tweeën uit eten voor de prijs van één.

Nou stond er afgelopen week in ons landelijk dagblad een stukje over deze spaaractie en dan vanuit het perspectief van twee restauranteigenaren. Eerst komt een restauranthouder aan het woord, die de hele spaaractie maar niks vindt. Nee, hij zit niet te wachten op ‘koopjesjagers’ zoals hij dat noemt, “Die zie je daarna toch nooit meer terug”. En, nee, natuurlijk doet hij niet mee aan deze spaaractie van de supermarkt. De andere restauranthouder is enthousiast; hij doet dan ook mee. Zijn motivatie: Je krijgt een publiek dat anders niet uit eten gaat en met een beetje goede wil drinken ze toch een fles wijn leeg en heb je alsnog een leuke omzet.

Terugkomende klanten

Met deze laatste restauranthouder ben ik het van harte eens, maar ik zie nóg een argument waarom deze actie een goed idee is. Ik ben zelf iemand die niet zo snel naar een nieuw (en dus onbekend) restaurant gaat. Uit eten gaan kost (zeker met het hele gezin) al snel veel geld en als ik dan uit eten ga wil ik graag zeker weten dat ik krijg wat ik verwacht. Natuurlijk heeft de eerste restauranthouder gelijk en zullen er koopjesjagers zijn die helemaal niet van plan zijn ooit terug te komen, maar voor hetzelfde geld zitten er mensen tussen (zoals ik) die eens een ander restaurant willen proberen (het zijne) en die na een positieve ervaring maar wat graag terugkomen.

Gastvrij

Die eerste restauranthouder klinkt überhaupt niet zo gastvrij en dat maak ik vreemd genoeg vaker mee in restaurants. Ik zal dat even uitleggen. Wij, mijn vrouw en ik, of ons hele gezin, gaan verschillende keren per jaar uit eten. Bij een verjaardag, als we iets te vieren hebben, of zomaar. Bij de deur word je nog gastvrij onthaald, maar als je éénmaal zit is de gastvrijheid bij het bedienend personeel ver te zoeken. Gastvrouw of gastheer zijn is in mijn ogen echt iets anders dan alleen volle borden brengen en lege borden afruimen.

Soms doen we maar extra langzaam met ons drinken omdat het zo verdraaid lastig is om nieuw drinken te bestellen omdat het bedienend personeel gewoon geen ‘oog’ voor je heeft. Wat dat betreft zou ik het handig vinden als een uitvinding van een bedrijfskundestudent waarover ik ooit hoorde wordt ingevoerd in de horeca: een hele grote rode knop op alle tafels waarmee je de ober of serveerster kunt roepen. Voor ‘gasten’ in de horeca een uitkomst, maar zo bleek uit het onderzoek van die bedrijfskundestudent, volgens de horeca volstrekt overbodig.

Het restaurant dat in de krant komt met de introductie van die rode knop kan direct op mijn klandizie rekenen; spaaractie of niet.

Auteur

Bart Groothuis