TNO helpt bouwsector samenwerken

Veranderingen in bouwlogistiek hard nodig
Door samenwerking op logistiek gebied kan met beperkte investeringen een aanzienlijke besparing worden gerealiseerd op maatschappelijk relevante knelpunten van de gemeente Amsterdam, zoals bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid. Dat blijkt uit het rapport ‘Samenwerking in Amsterdamse bouwlogistiek’ van TNO.
Wat is innovatie?
Klik hier
Lees het whitepaper
Naar MijnMKB
Financiering vinden voor je innovatie?
Klik hier
Lees erover in dit whitepaper.
Lees verder
Veranderingen in de bouwlogistiek zijn hard nodig. Een derde van het vrachtverkeer in Nederland heeft een bouwplaats als bestemming, maar onderlinge afstemming is vaak ver te zoeken. Naast de hoge kosten die dat oplevert, is ook de hoge belasting door fijnstof en stikstofoxiden in binnensteden een reden om hier iets aan te doen. Meer ketenregie kan de gewenste verandering tot stand brengen en dat kan worden bereikt als er in die keten beter wordt samengewerkt door de verschillende betrokken organisaties. TNO onderzocht met een aantal van die partijen de kansen en mogelijkheden van een samenwerkingsverband onder de naam Duurzame Bouwlogistiek Amsterdam (DBA).
 

Voorbereiding en analyse

Samenwerking op logistiek gebied is een complexe onderneming en vereist een goede voorbereiding en analyse van de beoogde ambities en doelen. De betrokken MKB-bedrijven vertegenwoordigen de integrale bouwlogistiek keten, van toeleverancier tot en met de aannemer op de bouwplaats. Hun ambitie is om een structureel samenwerkingsverband op te zetten rond het leveren van een duurzame logistieke dienstverlening van transport van bouwmaterialen. TNO heeft haar kennis van de inrichting van logistieke processen, het ontwikkelen van een solide business model en het opzetten en aangaan van strategische allianties in het project ingebracht. Zo werd de mkb-partners inzicht geboden in de mogelijkheden van deze logistieke samenwerking, maar ook in de benodigde voorbereiding, de valkuilen en de consequenties van een samenwerking.
 

Formatie

Uit de studie blijkt eens te meer dat samenwerking in de bouwlogistieke keten een effectief middel kan zijn om positieve maatschappelijke effecten in binnensteden te bereiken. Bij voldoende omvang van de logistieke stromen kunnen ook positieve financiële doelstellingen worden bereikt en helpt de samenwerking de deelnemers hun individuele bedrijfsdoelen te realiseren. Voor het tot stand komen van dergelijke samenwerkingsverbanden zijn niet alleen overtuiging en geloof, maar ook een helder business model en een gezamenlijke visie vereist. De deelnemende bedrijven hebben tijdens het project een steile leercurve doorlopen en veel kennis opgedaan. Het komt er nu op aan deze kennis te benutten in de verdere stappen richting het formeren van het samenwerkingsverband Duurzame Bouwlogistiek Amsterdam.

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten