Weet je wat mij opvalt de laatste tijd? Dat er van de grote ondernemers steeds meer aandacht is voor het midden-en klein bedrijf. Alweer een tijdje geleden zat ik te kijken naar het programma 'Topondernemers' van Coen Verbraak. Mij viel de reactie van Sylvia Tóth op. Volgens haar moet de titel topondernemer vooral worden toegekend aan de 90 procent mkb'ers die de gehele (!) economie van Nederland draaiende houden en erg ondergewaardeerd worden.
In dit artikel
"Iedere kleine ondernemer die het goed doet is voor mij een topondernemer," vertelde ze. "De mkb-ondernemers zijn de grootste banenmotor van Nederland. Al die kleine ondernemers komen zelden in het nieuws, maar voor mij zijn dát de topondernemers, want die draaien de economie en niet de grote jongens.”
Motor van economie
Zo ook John Fentener van Vlissingen. Deze ondernemer, bekend van succesvolle bedrijven als o.a. Vliegwinkel en BudgetAir, was afgelopen zondag te gast op de bank van het programma WNL op Zondag. Hij is één van de meest succesvolle ondernemers van ons land. Deze week maakte hij de vier genomineerden bekend voor de familiebedrijven Award 2014. De prijs is op zijn initiatief ingesteld omdat ook hij van mening is dat familiebedrijven - de meeste behorende tot het mkb - de motor zijn van de Nederlandse economie en zorgen voor groei en werkgelegenheid. Bovendien geeft hij ook een aardig lijstje waarom hij dat van mening is. Ik wil dat graag aan u voorleggen*:
69 procent van de Nederlandse ondernemingen is een familiebedrijf (260.000)
49 procent van de werkgelegenheid werkt voor een familiebedrijf
Familiebedrijven realiseren 53 procent van het Bruto Binnenlands Product
Binnen familiebedrijven overheerst de langetermijnvisie (‘geen kwartaal denken’)
Familiebedrijven zijn kostenbewust en behoeven minder financiering
Familiebedrijven zijn belangrijk voor innovatie
Het familiebedrijf is belangrijk voor de werkgelegenheid; het middenbedrijf is groeiend
Eigen familiebedrijf betekent sterke betrokkenheid.
(* bron:familiebedrijven award)
Grote druk
Het mkb mag dan weliswaar de motor van onze economie zijn, toch staat zij onder grote druk. In de komende jaren zullen veel ondernemers met pensioen gaan (babyboomers). En helaas ligt het niet meer voor de hand dat de kinderen automatisch het bedrijf overnemen. En als de kinderen toch enthousiast zijn om het bedrijf over te nemen is het vaak de bank die het grote struikelblok vormt.
Er ligt een enorme uitdaging voor ons mkb'ers. En er gebeuren echt(!) hele mooie dingen in het mkb.
Krachten bundelen
Misschien kan het geen kwaad als deze topondernemers, met een groot hart voor het mkb, eens de krachten bundelen om wat druk uit te oefenen in het Haagse. Regeren is vooruitzien en vooruitzien is meer dan enkel bezuinigen.