Investeren in duurzaamheid loont

Hergebruik, energiebesparing en duurzame energie winstgevend

03 april 2017

Investeren in duurzaamheid levert het mkb duizenden banen, miljoenen aan inkomsten en een hogere arbeidsproductiviteit op van 15 tot 20 procent. Volgens MVO Nederland is het voor ondernemers nu de tijd om te investeren, omdat de energie- en grondstofprijzen de komende jaren alleen maar zullen stijgen. Hierdoor wordt hergebruik, energiebesparing en overstappen op duurzame energie steeds winstgevender.

Eerste hulp bij maatschappelijk verantwoord ondernemen

Winst

Onderzoek van TNO toont aan dat overstappen op hergebruik van producten, componenten en grondstoffen worden Nederland ruim 7 miljard euro per jaar en 50.000 banen oplevert. Ook scoren duurzame bedrijven volgens onderzoek van de universiteit van Californië en Parijs, 15 tot 20 procent hoger op het gebied van arbeidsproductiviteit. 

Succesvolle voorbeelden 

Steeds meer bedrijven stappen over op duurzaam ondernemen en zien hun inkomsten hierdoor groeien. Succesvolle duurzame voorbeelden van mkb’ers zijn:

  • Greenfox maakt verlichting zuiniger en is succesvol in duurzame verlichting en het inzetten van mensen met een handicap. 

  • Innovatieve bedrijf- en kantoorinrichter Turntoo richt zich op hergebruik van grondstoffen en ontving onlangs een prijs voor het ontwerp van een nieuw gemeentehuis te Brummen dat voor 90% gedemonteerd en hergebruikt kan worden. 

  • Desko kantoormeubelen verdient naast de verkoop van nieuwe kantoormeubelen ook goed aan tweedehands kantoormeubelen die door hen zijn opgeknapt en zo een tweede leven krijgen. Goed voor het milieu en voor klanten die een duurzame en goedkopere oplossing willen. 

  • Cafetaria Friet van Piet. Het bedrijf koopt nu 40% duurzaam in en wil dit laten oplopen naar 100%. In haar snacks verwerkt het bedrijf vlees dat afkomstig is van dieren uit de streek.

Duurzaamheid 2014

Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland roept ondernemers op om nu te investeren in duurzaamheid. Hij deed dit tijdens de beurs Duurzaamheid 2014. Hier was ook de primeur van nog een duurzaam voorbeeld: een plant die een mobiele telefoon oplaadt. De Wageningen University ontwikkelde samen met het bedrijf Plant-e een technologie om energie uit planten op te wekken. De wortels van de plant geven elektronen af, wat kan worden omgezet in elektriciteit. De eerste energieplanten worden geplaatst op het Hembrugterrein in Zaandam.

Bron: MVO Nederland en Duurzaamheid 2014

Auteur

Laura Wennekes