"Ik groei uit mijn jasje"

Ondernemer in beeld | Miranda Vos

06 september 2018

'Groei plan je niet, groei overkomt je'. Dat is de ervaring van veel ondernemers. In het boek Eerste hulp bij Groeien, vertelt Miranda Vos hoe zij gestructureerd stappen maakt met haar administratiekantoor. Een selectie uit het interview. "Ik bemoeide me zelfs met de kleur van de servetjes."

E-book Eerste hulp bij Groeien

Naam: Miranda Vos

Functie: Eigenaar HVA Administratiekantoor

Opgericht: 1989

Aantal werknemers: zeven

Branche: Zakelijke dienstverlening

Bedrijfsvorm: Eenmanszaak

1. Met welk doel begon je als ondernemer?

"Ik heb het bedrijf in 2008 overgenomen van mijn vader met als gedachte: ik wil het beter doen dan de bedrijven waar ik zelf voor gewerkt heb. Mensen meer vrijheid geven om te doen waar ze goed in zijn. Dat was de drijfveer. En daarnaast de constante uitdaging om de kwartjes tussen de dubbeltjes te vinden. Al vrij snel had ik voor ogen: ik wil naar een bedrijf met tien werknemers."

2. Hoe zag je onderneming eruit in de beginjaren?

"In 1999 kwam ik bij het bedrijf van mijn vader werken. Er was toen één parttime medewerker. We hadden eerst een klein pand, een uitgebouwd woonhuis. Door gebrek aan ruimte moesten we een pas op de plaats maken. Drie keer hebben we een klantenstop gehad. We zijn uiteindelijk gematigd en beheersbaar gegroeid. Eerst hebben we de structuur, automatisering en procedures op orde gekregen. Toen zijn we naar een nieuw pand verhuisd en konden we weer verder groeien."

3. Hoe zorgde je voor je persoonlijke groei?

"Ik heb veel gelezen en korte cursussen gedaan. Daarna heb ik een strategisch adviesbureau ingeschakeld. Er werd veel van me gevraagd toen mijn vader vijf jaar geleden uit het bedrijf stapte. In eerste instantie dacht ik: er moet een vervanger komen, iemand om mee te sparren. Na een paar mislukte pogingen bleek dat dat niet ging lukken, maar de behoefte bleef om regelmatig de boel tegen het licht te houden. Ik heb nu een externe coach die me daarbij helpt. Iemand die mij stuurt en waar ik nog veel van kan leren. Tot dat moment deed ik het vooral op onderbuikgevoel. Voor mijn werknemers was dat moeilijk. Zij hebben ook behoefte aan duidelijkheid en structuur. Ik moest meer gaan sturen op grote lijnen, in plaats van details. Door veel te lezen, testen te doen en gesprekken met een strateeg, heb ik dat stapje voor stapje aangepakt."

4. Hoe stuur je nu op groei?

"Ik werk nu met een maandoverzicht met kengetallen om te zien hoe alles ervoor staat. Van veel dingen die daarin naar boven kwamen, ben ik me nooit bewust geweest. Ik kan nu beter sturen, beter prioriteiten stellen, meer aan de grote lijnen werken. Door jaar- en kwartaalplanningen te maken, leer ik naar de toekomst kijken, in plaats van af te wachten wat op me af komt. Nu kan ik mijn verwachte omzet voor een groot deel becijferen. De planningen maak ik voortaan zelf, waardoor ik een realistisch beeld krijg van wat nodig is. Ik ben nog bezig om dit verder in beeld te brengen door meer meetinstrumenten te raadplegen en bedrijfskundig te vergelijken met de branche. Daar heb ik nu nog geen zicht op. Deze stap is echt nodig om richting de tien werknemers te gaan."

Loslaten en strategisch denken

Nog een paar mooie quotes uit het interview:

  • "Ik heb vooral moeten leren loslaten. Voorheen bemoeide ik me zelfs met de kleur van servetjes. Het was uiteindelijk een kwestie van een stukje bewustzijn."

  • "Goede keuzes maken vereist afstand. Niet de hele dag met je kop in je computer zitten. Daar moet je tijd voor maken. Dat is heel belangrijk. Uiteindelijk bespaart het tijd. Het geeft rust en focus op de grote lijnen."

  • “Ik ben enorm veel valkuilen tegen gekomen. Verkeerd personeel op de verkeerde plek neerzetten was een hele harde les."

  • "Misschien ben ik een beetje te eigenwijs."

  • "Groei is vooral lastig in de eerste jaren. Je bent in die beginfase heel kwetsbaar."

Eerste hulp bij Groeien

Lees meer uitspraken van Miranda Vos en andere groei-ondernemers in het e-book Eerste hulp bij Groeien. Het boek is te downloaden in MijnMKB.

Auteur

Raphael Klees