Elke Dag Beter Award genomineerden bekend

Stem nu op het vitaalste bedrijf van Nederland

01 april 2014

Drie mkb-bedrijven zijn genomineerd voor de tweede Elke Dag Beter Award. De jury draagt Tripa, InPromo en Koekjesbakkerij Veldt voor als potentiele winnaars. Het zijn bedrijven die op een creatieve, vernieuwende manier bezig zijn om hun medewerkers duurzaam in te zetten. De Elke Dag Beter Award wordt op 8 april op de Week van de Ondernemer door minister Asscher uitgereikt.

Vanaf vandaag kan er gestemd worden op de drie genomineerden. Op basis hiervan en de deskundige beoordeling door de jury wint een van de bedrijven een dag lang advies van een topcoach en natuurlijk de publiciteit die wordt gegenereerd rondom de award. Het bedrijf mag zich een jaar lang het vitaalste mkb-bedrijf van Nederland noemen. 

Mijn deur staat altijd open

"Je personeel moet iedere dag met plezier naar het werk gaan." Dat is volgens Leon Arendsen, directeur van Tripa in Vianen, iets wat iedere werkgever moet nastreven. Het bedrijf dat al ruim 25 jaar leverancier is voor signbedrijven in Nederland, doet er dan ook veel aan om de werknemers vitaal en gelukkig te houden. Zo vindt Arendsen dat zijn personeel ruimte moet krijgen om zelf met initiatieven te komen. "Mijn deur staat altijd open. Als onze mensen opmerkingen of commentaar hebben of als ze ideeën hebben over hoe dingen anders zouden kunnen, dan hoor ik dat graag van ze."

Ziekteverzuim is extreem laag

Wat begon als afstudeerproject is nu, negen jaar later, een bedrijf met 25 werknemers. Hoe groter Inpromo BV werd, hoe meer eigenaren Thomas Tolenaar en Bart-Jan Ligtenstein zich bezig gingen houden met de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers. “We zorgen dat ze zich kunnen ontwikkelen en stimuleren een gezonde levensstijl op verschillende manieren. Inmiddels is dit verankerd in het DNA van ons bedrijf”, vertelt Thomas. 

Gelukkige medewerkers maken lekkere koekjes

Kees Pater, directeur Koekjesbakkerij Veldt in Veenendaal, vond in 2011 dat het roer om moest. "Ik vond dat het niet goed ging en was niet gelukkig, het bedrijf was niet gelukkig en toen dacht ik: dit moet veranderen. Ik denk dat we het verschil kunnen maken ten opzichte van onze concurrenten. Iedereen kan koekjes bakken, maar het gaat erom wie ze bakt, dan krijg je de lekkerste koekjes. Gelukkige medewerkers maken lekkere koekjes”.

Vitaalste bedrijf van Nederland

MKB-Nederland reikt de prijs voor het tweede achtereenvolgende jaar uit. Afgelopen jaar mocht Hoppenbrouwers Elektrotechniek uit Udenhout zich het vitaalste bedrijf van Nederland noemen. Volgens de jury investeerde het bedrijf integer in werknemers, was er een omslag in de bedrijfsvoering waarneembaar en boekte het bedrijf duidelijk resultaat door de kracht van werknemers te gebruiken.

Jurering

De jury let op vitaliteit (gezondheid van de werknemers), mobiliteit (stappen maken binnen de onderneming) en excelleren (het beste uit medewerkers halen). Vanaf nu kun je stemmen op www.ElkeDagBeter.nu Tijdens de Week van de Ondernemer, die van 8 tot en met 10 april wordt gehouden in het Beatrix Theater in Utrecht, wordt de prijs uitgereikt door minister Asscher.  

Duurzame inzetbaarheid

De ElkeDagBeterAward is onderdeel van de campagne ElkeDagBeter.nu, waarmee MKB-Nederland aandacht vraagt voor duurzame inzetbaarheid van werknemers. Door vergrijzing ontstaat de komende jaren een tekort aan arbeidskrachten. Veel grote bedrijven hebben al maatregelen getroffen om ook in de toekomst verzekerd te zijn van goede werknemers. Veel mkb-bedrijven nog niet. ElkeDagBeter.nu wijst werkgevers op het belang van investeren in bijvoorbeeld mobiliteit, gezondheid en scholing. De campagne wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Auteur

Patty Sjerps