Wiebes: 250 miljoen extra voor Belastingdienst

Column John de Waard | Fiscaal voordeel

12 juni 2017 2 minuten

Die staatssecretaris Wiebes toch. Hij is er nog maar net, maar voelt zich al helemaal opgenomen in de ‘fiscale community’. ‘Het afgelopen jaar hebben WE voor 250 miljoen euro aan belastingfraudes opgespoord. Daarmee hebben WE de investering in de 1200 extra controleurs van 160 miljoen euro makkelijk terug verdiend.’ Mooi man.

Volgens mij werkte U er vorig jaar helemaal niet, meneer Wiebes. En wat nu: dan gaan we nu die controleurs maar weer ontslaan? Of blijven die fraudeurs jaarlijks doorfrauderen? Moet dat een vaste inkomstenpost worden?

Belastingaangifte

Het is weer volop nieuws rond de belastingen. Altijd zo, deze tijd van het jaar. Niemand zit er op te wachten, maar we moeten er allemaal aan geloven: belastingaangifte invullen en dan (meestal het geval voor ondernemers) betalen. Liefst zo min mogelijk natuurlijk en dan word je al gauw als fraudeur bestempeld. Ook al komt het doordat je er gewoon geen bal meer van begrijpt.

Want dat lees ik aan de andere kant: het belastingstelsel moet op de schop, want het is veel te complex. Nou, daar zal mijn accountant het niet blij van worden, want als het simpeler wordt, dan kan ik het zelf wel (weer) doen, toch? Maar dat is wel wat Willem Vermeend en Bas Jacobs, beide fiscaal hoogleraar, bepleiten. ‘Het is gewoon te complex en het werk niet meer.’

Als het aan Vermeend ligt krijgen we een Basisbelasting met Extra Uitbreidingsmogelijkheden, denk ik. Net als toen met de zorgverzekering, weet je nog? Die kwam toch ook uit de koker van Willem Vermeend? En dan na een paar jaar weer trekken en duwen om dingen erin en eruit te krijgen.

Zo redenerend kan ik nog wel dingen noemen die dan niet meer werken: papieren administratie, papieren post, papieren facturen, papieren klantkaarten en ga zo nog maar even door. Ook te ingewikkeld en te omslachtig om te verwerken, dus afschaffen! Simpel digitaliseren en alles in één digitale flow door je organisatie laten lopen - document management dus. Dat werkt pas lekker. Ook voor de Belastingdienst.

Auteur

John de Waard