Investeer je in de juiste veiligheidsmaatregelen?

Column Wouter Parent | 'Beveiliging bedrijven bedroevend slecht'

02 april 2014 2 minuten

Ons kleine landje was onlangs dé plek waar de NSS (Nuclear Security Summit) gehouden werd. Het was de grootste top die ooit in Nederland plaatsvond en gezien de komst van een behoorlijk indrukwekkende internationale delegatie, was veiligheid top der prioriteiten.

Snelwegen werden afgesloten, dertienduizend politieagenten en achtduizend militairen werden ingezet en het werd de bewoners in onze hoofdstad verboden om gedurende de nucleaire top op het balkon te zitten. Maar ja, met de komst van de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Obama kon er natuurlijk niets worden geriskeerd. Veiligheid op nummer één.

Ironisch

De ironie wil dat twee studenten van de opleiding Information Security Management zonder al te veel moeite tot 5 meter afstand van President Obama en Mark Rutte kwamen. Volgens nu.nl begonnen de twee een eigen nieuwssite, plaatsten er wat artikelen op en kregen vervolgens een perskaart toegestuurd via de Vereniging van Journalisten.

Na een schriftelijke afwijzing om aanwezig te zijn als pers bij de NSS, besloten de twee studenten het op de dag zelf alsnog te wagen. Een ‘last minute registration’ bleek de oplossing. En ondanks dat zij eerder waren afgewezen voor de perslijst en dat zij geen brief van de hoofdredacteur van hun zogenaamde nieuwssite hadden, werden de twee heren na een niet zo grondige check alsnog binnengelaten.

Laconiek reactie NSS

Het doel van de studenten was het wakkerschudden van de NSS. De laconieke reactie van de woordvoerder van de NSS-top op nu.nl: "De bedoeling was dat niet heel Nederland met een paspoort op het terrein zou komen. We vinden het niet ernstig dat er een enkeling doorheen is gekomen die geen journalist is." Het Ministerie vulde aan: "Als deze studenten iets geprobeerd zouden hebben dan hadden ze nu waarschijnlijk niet meer geleefd."

Met deze twee uitspraken wordt het incident afgedaan als futiel. Als specialist in en voorvechter van veiligheid, vind ik dit zeer beschamend. Veiligheid zit mij in het bloed en als ik lees dat een belangrijke top als deze faalt in het weerhouden van onrechtmatige aanwezigen, dan wordt mij des te meer duidelijk dat er nog grote stappen te maken zijn op dit vlak.

Beveiliging bedrijfsleven bedroevend slecht

De beveiliging van de NSS-top is slechts een voorbeeld. Want als een grootschalige top als deze al zulke grove fouten maakt, hoe zit het dan met het bedrijfsleven? Wat ik in praktijk vooral merk, is dat bedrijven veel geld uitgeven aan firewalls en securityprojecten. Maar als je aan de eindstreep gaat kijken hoe het met hun veiligheid is gesteld, dan is dat bedroevend slecht.

Dat heeft te maken met het niet goed kunnen stellen van prioriteiten. Zo is het van uiterst belang om als bedrijf in de juiste dingen te investeren. Een van de peilers waar ik de directie altijd op attendeer, is het creëren van een algemeen bewustzijn onder de medewerkers. Ze investeren meestal wel in firewalls, maar vergeten de mens achter de organisatie. Terwijl Security Awareness een van de belangrijkste stappen in het proces naar goede veiligheid is. 

Neem veiligheid serieus. Neem je bedrijf serieus.

Auteur

Wouter Parent