Video apps om mee te scoren op social media

Korte video's als unieke marketingtool

22 september 2016

Video wordt steeds populairder op internet. Steeds meer bedrijven zetten video dan ook in als marketingtool. Maar een video maken kost toch tijd en geld? Dankzij handige apps als Vine en Facebook's Slingshot hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Be an original!

E-book Eerste hulp bij Social media

Begin 2013 gaf Twitter de gratis video-app Vine vrij voor iPhone en iPod. Het werd de meest gedownloade gratis app in de App Store. Inmiddels zijn er ook versies beschikbaar voor Android en Windows Phone. En het is niet de enige app waarmee je zelf korte video's kunt maken.

Waarom video?

Video verovert stormenderhand internet. Vorig jaar bestond voor het eerst in de geschiedenis van internet de helft van alle verzonden data uit video's. Na de introductie van Vine door Twitter duurde het dan ook niet lang of Instagram presenteerde een soortgelijke app: Instagram Direct.

En er zijn nog wel een paar andere video-apps op de markt, zoals QuickShot (iPhone) en Qikcam (Android). 

Delen

Het leuke is dat je video's ook zo makkelijk kunt delen. Begin april 2014 lanceerde Dropbox een eigen app voor zowel iOS als Android, genaamd Carousel, waarmee het wel heel makkelijk wordt gemaakt. Carousel rangschikt je foto's en video's op datum, tijd en gebeurtenis en slaat nieuwe opnamen meteen op in de cloud. En in juni 2014 lanceerde Facebook zijn eigen foto- en video tool: Slingshot. Binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar.

Waarom is Vine anders?

Net als met Instagram Direct en andere video-apps kan je met Vine video delen. Alleen Vine is net even anders: de app is zo ontworpen dat je er alleen een korte film mee kunt maken. Om precies te zijn: 6 seconden!

En elke Vine wordt in een continue loop afgespeeld, is direct zichtbaar op Twitter's tijdlijn of kan ingebed worden op een webpagina.

Hoe werkt Vine?

Om er mee aan de slag te gaan, heb je alleen maar een redelijk up-to-date smartphone nodig. Als je bekend bent met Instagram, zal het uiterlijk van de app je voor weinig verrassingen stellen.

Je moet wel een eigen profielpagina aanmaken, die je later altijd nog eens kunt voltooien. Vine neemt de meeste informatie over van Twitter (naam, foto en bio).

Zelf een Vine maken

De app loopt alle stappen met je door voor het maken van je eerste Vine. Het idee is om ultrakorte opnames te maken voor een volledige video van 6 seconden. 

Zodra je klaar bent om te gaan filmen, 

  1. zal de app je vragen om je vinger een tot twee seconden op het scherm te laten rusten. 

  2. Daarna zal de app je dat nog twee keer vragen.

  3. Vervolgens monteert de app zelf de drie fragmenten die je maakt.

  4. Et voila: je hebt je eerste Vine gemaakt!

Experimenteer er eerst mee, om vertrouwd te raken met de techniek. Het voordeel van de app is, dat je mislukte opnames ook weer zo kunt 'weggooien'. Oefen zo vaak als je wilt met het op en neer plaatsen van je vinger voor een filmpje van in totaal 6 seconden.

Contentcreator Matt Willis biedt een perfect zakelijk voorbeeld. De Australiër is al jaren werkzaam in de marketing en grafisch design en specialiseert zich met zijn studio, Yelldesign, in het maken van Vines. Zo goed, dat het bedrijfsleven hem ook heeft weten te vinden. Kijk maar eens naar deze, in opdracht gemaakte, Vine.

Vine tips

  • Gebruik tijdsverloop (time lapse) 

Je doel is om een duidelijke boodschap over te brengen. Tijdsverloop biedt je de mogelijkheid om alle benodigde elementen toe te passen om je korte verhaal vloeiend te maken. 

  • Maak iets origineels

Je hebt maar 6 seconden om je publiek te imponeren. Zorg dat elke seconde telt. Wees creatief, uniek en origineel. Vine biedt je de mogelijkheid om authentiek te zijn. Dat bewijst Martijn Arets, die Vine ingezet heeft voor zijn 'Crowdexpedition', de expeditie waar De Zaak en MKB Servicedesk mediapartner van zijn. 

  • Nieuw product of dienst

Vine is bij uitstek geschikt om een nieuw product of dienst onder de aandacht te brengen. Denk aan een e-Book, een download, misschien zelfs een blog of artikel - als het maar visueel aantrekkelijk is.  

  • Gebruik hashtags

Het leuke van Vine is dat je hashtags kunt gebruiken om er voor te zorgen dat je filmpje bij de juiste mensen onder de aandacht komt. Je wilt immers meer volgers krijgen?!

  • Deel en promoot

Deel de link van je Vine op Twitter en andere social media. Promoot je bedrijf door bij de Vine een link naar je website te plaatsen. En uiteraard voeg je de Vine video toe aan je bedrijfsblog!   

Download Vine: https://vine.co/ 

Auteur

Flip Schultz