Onverzekerd tegen ziekteverzuim? Ga niet kopje onder!

Column De Advocatenwijzer

04 april 2014 1 minuten

Een groot aantal mkb’ers is niet verzekerd tegen ziekteverzuim of de risico’s van arbeidsongeschiktheid. Sterker nog, ze zijn in de toekomst ook niet van plan zich te verzekeren. Dat blijkt uit een onderzoek van Mercer Direct, specialist in werknemersvoorzieningen. Ruim veertig procent van de ondervraagden loopt onverzekerd rond. Wat zijn de gevolgen?

Voor ondernemers kan langdurig ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid de financiële strop betekenen. Nu hoeft er bij een griepje niet meteen een verzekering te worden afgesloten, maar bij langdurige ziekte van een werknemer moet een werkgever zonder verzekering twee jaar lang zélf voor de kosten van het ziekteverzuim opdraaien. Want wanneer een werknemer ziek wordt, heeft hij of zij volgens de Wet Verlenging Loondoorbetalingsplicht recht op twee jaar loondoorbetaling.

Laag ziekteverzuim

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het ziekteverzuim in achttien jaar niet zo laag is geweest. Dat komt mogelijk door de crisis. In het mkb is het aantal werknemers dat thuis blijft wegens ziekte zelfs het laagst van alle bedrijfsvormen. Is het dan eigenlijk wel nodig om zo’n verzekering af te sluiten? 

Dat hangt van het bedrijf af. Ongeveer tien procent van de mkb’ers heeft de ziekteverzuimverzekering onlangs beëindigd. De hoge kosten voor een verzekering worden als de belangrijkste reden gegeven.  Als er niemand uitvalt, lijken de uitgaven aan een verzekering verspilling.  

Kopje onder

Sommige bedrijven zijn inderdaad sterk genoeg om twee jaar lang de kosten van ziekteverzuim te dragen, maar veel ook niet. Maak daarom een helder kostenplaatje: heeft mijn bedrijf een buffer? Kan ik het risico nemen? Het is ook mogelijk om eerst een periode te overbruggen en op een later moment een verzekering af te sluiten. Zorg er in ieder geval voor dat je bedrijf door een langdurig zieke werknemer niet kopje onder gaat.