Koekjesbakkerij Veldt verkozen tot vitaalste bedrijf van Nederland

Winnaar vooral trots op medewerkers: 'Die hebben het gedaan!'

10 april 2014 2 minuten

De ElkeDagBeterAward gaat dit jaar naar Koekjesbakkerij Veldt uit Veenendaal. De jury heeft Veldt gekozen als vitaalste bedrijf van Nederland. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overhandigde de award vandaag tijdens de Week van de Ondernemer in Utrecht aan trotse directeur Kees Pater van de koekbakkerij.

De jury prijst Koekjesbakkerij Veldt omdat medewerkers op een vernieuwende manier bij het gehele productieproces betrokken worden. Dit dankzij een verandertraject in 2011, waarbij Kees Pater de verantwoordelijkheid van zichzelf heeft verlegd naar zijn medewerkers. "We hebben ons organigram omgedraaid. Ik sta onderop en de medewerkers bovenaan. De belangrijkste vraag die ik mzelf dagelijks stel is: Wat kan ik doen voor de mensen boven me, zodat ze optimaal presteren?"

Mededenkers

De 25 medewerkers van de bakkerij - ook wel 'meedenkers' genoemd door Pater - worden aangemoedigd om eigen beslissingen te nemen en werken nauw samen met het management. Dat zorgt voor een zichtbaar positief bedrijfsresultaat, betere financiële prestaties en meer werkplezier. Volgens Pater doordat ze mede de koers bepalen. "De bakkers en inpakkers weten vaak beter een oplossing voor een probleem te bedenken dan ikzelf. En ze voelen zich verantwoordelijk, waardoor het bedrijf gewoon door draait als ik een dag weg ben."

Logisch moment

De wedstrijd rondom de ElkeDagBeter Award kwam voor de directeur op een logisch moment. "Ik was benieuwd hoe wij er inmiddels voor zouden staan. Wilde mezelf vergelijken met anderen. Trots is hij op zijn winst. "En op de medewerkers, die hebben het tenslotte allemaal gedaan."

“Veldt loopt in Nederland absoluut voorop als het gaat om duurzame inzetbaarheid van medewerkers, beaamt juryvoorzitter Rob Slagmolen van MKB-Nederland. “De manier waarop medewerkers en het management elkaar op de werkvloer ondersteunen en aanvullen, zorgt dat iedereen met veel plezier naar het werk komt. Dat is belangrijk, omdat een goede werksfeer aan de basis staat van vitale en toekomstbestendige medewerkers.”  

Minister Asscher

Ook Asscher roemde de vooruitstrevendheid van Veldt. “De meeste ondernemers in het mkb zijn de hele dag bezig met hun zaak. In deze tijden van crisis is dat waarschijnlijk nog meer dan anders het geval. Werknemers stimuleren om bijvoorbeeld gezonder te leven, een opleiding te volgen of hun vaardigheden bij te spijkeren, kan er dan soms bij inschieten.”

Andere kanshebbers voor de ElkeDagBeterAward waren reclamedrukkerij Inpromo uit Haarlem en Tripa uit Vianen, een leverancier in de print- en signindustrie. 

De ElkeDagBeterAward is onderdeel van de campagne ElkeDagBeter.nu, waarmee MKB-Nederland aandacht vraagt voor duurzame inzetbaarheid van werknemers. Door vergrijzing ontstaat de komende jaren een tekort aan arbeidskrachten. Veel grote bedrijven hebben al maatregelen getroffen om ook in de toekomst verzekerd te zijn van goede werknemers. Veel mkb-bedrijven nog niet. ElkeDagBeter.nu wijst werkgevers op het belang van investeren in bijvoorbeeld mobiliteit, gezondheid en scholing. De campagne wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Auteur

Lenneke Arts