Ook een tijdelijke werknemer vraagt zorgvuldige selectie

Column Marjanka Jansen | Waarom verificatie van diploma’s belangrijk is

02 juni 2014

Eén van de veranderingen van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid schrijft met ingang van 1 juli 2014 voor dat een medewerker met een tijdelijk contract van een half jaar geen proeftijd heeft. Heb je als gevolg van de aantrekkende economie (tijdelijk) een medewerker nodig, voer ook dan een zorgvuldig selectie uit zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Breng vooraf goed in kaart over welke kwaliteiten en persoonlijkheid je tijdelijke medewerker moet beschikken om de klus te kunnen klaren. Een doordacht functieprofiel vergemakkelijkt de vindtocht naar de beste kandidaat.

Verifiëren van diploma's

Neem vervolgens de tijd voor het afnemen van een diepte-interview, het verifiëren van diploma’s en het inwinnen van referenties. Dat het belangrijk is diploma’s te checken, maakt mijn volgende praktijkervaring duidelijk. 

Dikke duim

Voor een internationaal productiebedrijf zocht ik een commercieel medewerker binnendienst in het bezit van een Nima Sales diploma. Op het curriculum vitae van één van de geselecteerde kandidaten stond, naast de gewenste werkervaring, ook het vereiste diploma. Dit leek de gedroomde nieuwe medewerker. Na verificatie van de diploma’s bleek er echter helemaal geen Nima diploma te bestaan. Kortom: een kandidaat met een zeer geloofwaardig verhaal, maar met een dikke duim. 

Uitzendkracht

Om werkgeversrisico’s helemaal te vermijden kan het raadzaam zijn bij een aantrekkende economie een uitzendkracht in te zetten. Dit geeft je anderhalf jaar de tijd om de ontwikkelingen van je bedrijf af te wachten zonder gevolgen voor jou als werkgever. Van een uitzendbureau (aangesloten bij de ABU) mag je verwachten dat zij een gekwalificeerd én betrokken medewerker selecteren zodat je verzekerd bent van continuïteit en je kunt doen waar je goed in bent: ondernemen.

Auteur

Marjanka Jansen