Investeerders samen eigenaar van Scheveningse Pier

Nu al 12 miljoen euro toegezegd aan crowdfundingactie PierDORP

21 februari 2020

Ondernemers die altijd al een eigen zaak, restaurant of vakantiehuis op de pier van Scheveningen wilden hebben, kunnen nu hun droom waarmaken. Projectontwikkelaar Peter Prak houdt een crowdfundingactie om de pier om te toveren tot PierDORP.

Whitepaper Financieringsvormen en regelingen

De Pier van Schevingen staat te koop. De exploitatiemaatschappij en vastgoedbeheerder zijn failliet verklaard en er is minstens een paar miljoen euro nodig om de Pier duurzaam op te knappen. De Groningse projectontwikkelaar Peter Prak van Cooper Feldman wil de Pier kopen, samen met meer dan 100 investeerders.

PierDORP

Prak wil met de investeerders een PierDORP bouwen. Iedere investeerder mag er zijn eigen droomhuis, winkel, galerie of restaurant openen. Daarvoor heeft Prak een crowdfundingactie opgezet. Inmiddels hebben zo'n 50 mensen samen meer dan 12 miljoen euro toegezegd. Een groot deel van de investeerders is ondernemer.

"Het kleinste appartement kost circa 98.000 euro bij het duursteherstel-scenario van de Pier", vertelt Prak. "Mocht de prijs van het opknappen meevallen, dan zakt de prijs een paar duizend euro of meer. De grootte van de kavels varieert van 34 tot 1500 vierkante meter."

Het plan van Cooper Feldman is om de Pier terug te geven aan de lokale bevolking. De Pier blijft openbaar toegankelijk, maar kan er ook op gewoond, gewerkt en gerecreëerd worden. De investeerders hebben veel invloed. Zij mogen in iedere fase -van plan tot uitvoering- meedenken over hoe het dorp er uit gaat zien. "Dit is een heel nieuwe manier van projectontwikkeling, die goed past in de deeleconomie", vertelt Prak.

Iedereen opdrachtgever

De investeerders zijn gezamenlijk opdrachtgever van het PierDORP-consortium. Iedere euro inkoopkorting of winst wordt verdeeld onder de aandeelhouders. Niet de ontwikkelaar bepaalt en profiteert, maar de eindgebruiker. "Ik ben erg enthousiast over het plan om de Pier terug te geven aan liefhebbers uit de omgeving", vertelt architect Hugo de Clercq, een van de investeerders. "Het lijkt me fantastisch om mijn eigen vakantiehuis te bouwen op de Pier."

De crowdfundingactie is gestart met crowdsourcing: investeerders hebben interesse getoonde, geld toegezegd en denken actief mee over de plannen. Binnenkort start de echte crowdfunding via een platform. Expert Ronald Kleverlaan helpt de PierDORPers daarbij. Welk crowdfuncingsplatform er gebruikt gaat worden weet Prak nog niet.