Zonder vent geen tent

Op weg naar het meest ondernemende land ter wereld

06 september 2018

Alles stroomt. Maar de komende jaren is er zo'n stroomversnelling, dat ondernemers meer dan ooit moeten werken aan zichzelf. Een kundig boekhouder zijn of het fort goed bewaken is niet meer voldoende: we moeten ten aanval!

E-book Eerste hulp bij Groeien

Ford en Jobs

Henry Ford vond de moderne auto uit, Steve Jobs de iPad. Wat maar weer bewijst dat het om de vent (m/v) gaat, niet om de tent. Dat geldt des te meer in het mkb. En dat geldt óók voor bedrijven die gebouwd zijn op een goed idee of een spannende innovatie. Want zonder roerganger, zonder bedenker, zonder aanjager komt zo'n noviteit niet tot leven.

Wie staat aan het roer?

Tot zover weinig schokkends, lijkt me. Wie het verschil wil maken, wie wil overleven, moet een inspirerend ondernemer aan het roer hebben staan. Maar geldt dat voor alle Nederlandse ondernemingen? Gevoelsmatig is het antwoord 'nee'. Statistisch gezien is het ook wat veel gevraagd. Zo'n een op de vijftien Nederlanders zou dan een vat vol ideeën en daadkracht moeten zijn én ooit de stap naar de Kamer van Koophandel hebben gezet. Ik gok wederom op 'nee'.

Voetafdruk

Natuurlijk hoeft niet iedere ondernemer een Steve Jobs of Henry Ford te zijn. Of een Michiel Mol, een Richard Branson of een Ruud Hendriks (om maar een paar voorbeelden te noemen). Maar het zou toch mooi zijn als van de miljoen Nederlandse kleine en grote ondernemers een aanzienlijk deel probeert zijn of haar voetafdruk achter te laten (en nee, daarmee bedoel ik geen CO2 Footprint).

Aanvalsplan

Dat zou niet alleen mooi zijn, maar ook nodig. Want alleen hongerige en alerte ondernemers zullen het slagveld overleven dat zich aandient. Tal van sectoren die al jaren lekker voortkabbelen staan aan de vooravond van een enorme transitie. En in zulke situaties red je het niet als boekhouder of bewaker van het fort, dan moet je ten strijde trekken én een aanvalsplan hebben.

Met ons bedrijf Ondernemen in 2020 spreken we vaak ondernemers over zo'n aanvalsplan. Dat doen we natuurlijk enerzijds om geld te verdienen, liefst zo veel mogelijk. Maar het is ook leuk - excusez le mot - om samen met ondernemers de stap naar de toekomst te maken. Vandaar dat we binnenkort samen met De Baak Business Academy starten met de opleiding Ondernemen in 2020 die als doel heeft ondernemers die extra stap te laten zetten.

Meest ondernemende land ter wereld

Het belangrijkste ingrediënt van zo'n aanvalsplan? Dat is niet de financiering, dat is ook zeker niet het personeel of de markt. Alles draait om de ondernemer zelf. Als die zich ervan bewust is dat het de komende jaren erop of eronder wordt, dan zijn alle volgende stappen een stuk eenvoudiger te zetten.

Daarom ondernemers aller provincies, spreek andere ondernemers, lees, volg een opleiding, gooi het roer om, maar doe wat. Zodat we samen het meest ondernemende land ter wereld worden.

Auteur

Mario van Vliet