Drie jonge ondernemingen zijn beste studentenbedrijf van Nederland

Knifecleaner, Easybloc en SaleME pakken de winst

22 september 2016

Knifecleaner, Easybloc en SaleME hebben alle andere mbo- en hbo-bedrijven achter zich gelaten in de strijd om Beste Studentenbedrijf van het Jaar. De jonge ondernemers melden 'de wereld te gaan veroveren'.

Studentenbedrijf Knifecleaner won in de categorie mbo, Easybloc in de categorie Innovatie & Creatie en SaleME pakte de prijs voor beste Marketing & Sales. De jonge ondernemers van Knifecleaner hebben de mbo-prijs gewonnen met hun revolutionaire messenschoonmaker. De ondernemers gaan vol goed moed naar Talin. "Dit is een ongelofelijke ervaring voor ons en biedt perspectief voor de toekomst."Ook SaleME is trots op de eerste plek. "En we hopen dat we met Stugi alle studenten in Eindhoven een helpende hand kunnen bieden," vertellen ze over de student guide die ze hebben ontwikkeld. "We hopen dat we studenten nog meer kunnen stimuleren om straks voor zichzelf te beginnen."Easybloc won de eerste prijs voor Innovatie & Creatie, dankzij een blokkendoos met elektronische componenten. "Het is onbeschrijfelijk, hier zijn geen woorden voor. Nu gaan we de wereld veroveren."

Ondernemingsplan

Tijdens de Nationale Finale van Jong Ondernemen presteerden de twaalf studentenbedrijven hun ondernemingsplan. Een deskundige jury beoordeelde de teams en maakte aan het einde van de dag de beste Student Companies bekend. De beste teams gaan door naar de Europese finales. De hbo-winnaars zullen begin juli Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Amsterdam. De mbo-winnaar gaat eind juli naar Tallinn in Estland.

Jong Ondernemen

De Student Companies zijn onderdeel van het Jong Ondernemen onderwijsprogramma, waarbij studenten onder begeleiding een eigen bedrijf oprichten. Ze bedenken een product of dienst, houden marktonderzoek en schrijven een ondernemingsplan. Bedrijfskapitaal verwerven ze door aandelen te verkopen. Dit schooljaar doen meer dan 13.000 studenten mee aan het programma. "Wij steunen het Jong Ondernemen programma, omdat wij jong ondernemerschap stimuleren en starters graag verder helpen hun dromen waar te maken," vertelt Willem Overbosch van MKB Servicedesk.

Megaorder

MKB Servicedesk deed live verslag van de finaledag vanuit de MKBuzz. Experts als Jasper Verbeek (ABN AMRO), Lara Herpers (De Baak) en Marjolein Schaftenaar (Enactus) kwamen op bezoek en gaven handige tips voor starters. Tijdens de halve finale bleek al dat de studenten veel creatieve, vernieuwende ideeën hebben. Dat zien ook de grote investeerders. Student Company Hold It uit Zeeland kreeg deze maand hun eerste megaorder van Autotaalglas binnen.

Gaaf! Order van 15.000 stuks voor de Student Company @holditzeeland Goed bezig #NFJO14 finalisten! @Jong_Ondernemen pic.twitter.com/hFsCEhQfLB

— Raoul Wijnberg (@Raoul_Wijnberg) May 20, 2014

Mooi product de @FlesLight van toekomstig #MKBuzz baas bommetje #nfjo14 @Jong_Ondernemen pic.twitter.com/aVkPkCPoTY

— Willem Overbosch (@willemoverbosch) May 9, 2014

De mbo-finalisten: Bloom – design kruk – Sint Lucas Boxtel Fles-Light – lamp in een fles – De Rooi Pannen Tilburg Bouquet – innovatieve bloemenvaas – De Rooi Pannen Tilburg Hold-IT – Stayhold die de auto opgeruimd houdt – Hoornbeeck college Goes KnifeCleaner – messenschoonmaker –Rijn IJssel, Arnhem UP – multifunctionele telefoonhoes van gerecycled leer – Sint Lucas Boxtel.

De drie hbo-finalisten in de categorie Creativiteit en Innovatie: Alpha Innovations – Carry-my-baggy (voor op de fiets), Hogeschool Windesheim Flevoland Stermoo – lepel tbv ontwikkeling fijne motoriek voor kinderen – Hogeschool Arnhem & Nijmegen EASYBLOC – blokkendoos met elektronische componenten – Haagse Hogeschool TISDelft

De drie hbo-finalisten in de categorie Marketing & Sales: PROFINGER – vingerbeschermer voor in de keuken - Haagse Hogeschool TISDelft SaleME – student guide – Fontys Hogeschool Eindhoven SwockGear – sok voor in het zwembad (antiglip) - Haagse Hogeschool TISDelft