“We willen dat de ondernemers elkaar lijfelijk en online ontmoeten"

Ondernemer in beeld | John Gerdsen

11 juni 2014

In 2011 komt een pand aan de Nieuwe Gracht in Haarlem op de markt. John Gerdsen wordt benaderd door ondernemersechtpaar Jeroen en Marielle van der Toorn. Of hij het leuk zou vinden er een flexwerkkantoor in te runnen? Dit jaar is Zaamen – zoals het heet - voor de derde keer op rij door Deskbookers uitgeroepen tot beste cowork centrum van Nederland.

Eerste hulp bij Online ondernemen

Naam: John Gerdsen

Leeftijd: 43

Bedrijfsvorm: bv

Aantal medewerkers: 4. Bij evenementen worden extra freelancers ingehuurd en de tuin wordt uitbesteed.

John Gerdsen is huismeester en verantwoordelijk voor het operationeel management, kortom: alles wat nodig is om Zaamen draaiend te houden. Daarnaast heeft hij een belangrijke stem gehad bij de inrichting, de horeca en de kassasystemen. “Alles wat op mijn pad kwam, heb ik aangepakt." Hij noemt ledenwerving als voorbeeld. "Het huis moest vol!" Dan zegt Gerdsen: “Het is eigenlijk een beetje mijn kindje, zo moet je het zien.”

Start

Flexcenter Zaamen start in september 2011 met 85 werkplekken voor professionals, freelancers en zzp’ers. Naast werkplekken biedt Zaamen zeven vergader- en trainingsruimtes. 

Ondernemers in Haarlem vormen de voornaamste doelgroep. “Vanaf de start hebben wij ons meteen goed zichtbaar gemaakt via social media. En we benaderden mensen persoonlijk." De eerste contracten worden getekend en dan begint het balletje te rollen. "De ondernemers die op dit moment in Zaamen gehuisvest zijn, zijn onze ambassadeurs. Trots als ze zijn op een kantoor in een gebouw als dit. Zij nodigen hun relaties weer uit en zo word je groter.” 

Onderscheid

Er zijn natuurlijk meer flexkantoren in een grachtenpand gevestigd, maar Gerdsen denkt anders te zijn doordat in het Haarlemse pand van Zaamen “over alles wat je hier ziet” is nagedacht. Daarnaast vormt de persoonlijke aandacht volgens hem een uniek kenmerk van Zaamen. “Mensen willen waar voor hun geld, service. Wij bieden dat: wij ontzorgen.” 

Om er zeker van te zijn dat een ondernemer zich thuis voelt, verzorgt Gerdsen zelf de introductie. “Terwijl ik iemand rondleid door het pand, stel ik altijd de volgende vragen: wie ben je, wat doe je en hoeveel dagen wil je hier werken?” Die vragen hebben tot doel de juiste abonnementsvorm voor de ondernemer te vinden. Het lidmaatschap vormt de core business van Zaamen. Momenteel telt het ondernemershuis meer dan 160 leden, die ieder 249 euro betalen.  

Over die prijs zegt hij: “Er is ooit een ondernemer geweest, die zei ‘Ik kan elders een betere plek krijgen, goedkoper’. Dat kan gebeuren”, zegt Gerdsen nuchter. “Het zijn flexibele werkplekken”. Kijk, er zijn genoeg andere werkplekken die bestaan uit een tafel, een bureaustoel en wifi, maar zo werkt het in onze optiek niet! Mensen vinden het leuk om te kunnen zeggen: ‘Ik ben verbonden aan het beste cowork centrum van Nederland’.”

Online

Online is een belangrijk onderdeel van Zaamen. “We willen dat de ondernemers elkaar ontmoeten. Op LinkedIn hebben wij een speciale ledengroep. We maken die groep ook iets persoonlijker door een verjaardagskalender en een foto-album.”

Eigenaar Marielle van der Toorn speelt via Twitter en LinkedIn in op vragen die er leven bij de leden. Staat een bepaalde vraag eenmaal online, dan komt er meestal een discussie los. “En als je elkaar dan in het pand treft, dan is het natuurlijk net zo makkelijk om het gesprek met elkaar te voeren bij een kop koffie. En eventueel een deal te sluiten. Tussen 12 en 14 uur zetten wij voor de lunch lange tafels neer, waardoor mensen elkaar beter leren kennen en dan heeft de gunfactor vrij spel. Dat is belangrijk, zeker in deze tijd. Zo creëer je je eigen Zaamen.”

Die binding met de ondernemers wordt ook versterkt door een maandelijkse nieuwsbrief. De nieuwsbrief wordt door Van der Toorn samengesteld, Gerdsen regelt de input: een ondernemer komt aan het woord, een maandelijks evenement wordt aangekondigd, nieuwe ontwikkelingen binnen het pand komen aan bod, evenals de samenwerking met ondernemershuizen in Den Haag en Utrecht. 

Samenwerking 

De ondernemer is een samenwerkingsverband aangegaan met Pageshuis in Den Haag en Maliebaan 45 in Utrecht. De drie ondernemershuizen verwijzen al via social media naar elkaar zodra een van hen een speciaal evenement organiseert. Ook in de maandelijkse nieuwsbrieven worden ondernemers op het samenwerkingsverband met de zusterhuizen geattendeerd. “Wij hebben in Haarlem in totaal  zeven beeldschermen en in het ‘sociale hart’ van het pand staan er twee. In presentaties maken wij de aanwezigen attent op de samenwerking met Den Haag en Utrecht. Voor 25 euro per maand kan elke ondernemer er zijn eigen boodschap op kwijt.” 

TEDx

Nu de naam van Zaamen gevestigd is, heeft Gerdsen meer de handen vrij om zich te focussen op netwerkborrels en events. Zo kwam Gerdsen ook in contact met een aantal mensen van TEDx die op zoek waren naar een externe locatie voor een livestream. Hij zorgde ervoor dat een rechtstreekse verbinding tot stand kwam tussen TEDx Haarlem en Zaamen, zodat andere geïnteresseerden onder het genot van een hapje en een drankje het evenement konden volgen.

Auteur

Flip Schultz