Vernieuwen in de bloemenbranche

Innovatieve uitvinding redt Bercomex uit de crisis

11 juni 2014

‘Innovatie is van levensbelang voor je bedrijf’, een veelgehoorde uitspraak, waarvan machinebouwer Bercomex het bewijs is. Door net op tijd een innovatieve machine op de markt te brengen, hield het bedrijf het hoofd boven water tijdens de crisis.

Financieringsvormen voor innovatie

Innovatie- en engineeringmanager Willem Miedema werkt bij het Noord-Hollandse Bercomex, een bedrijf dat machines bouwt voor de snijbloemenbranche. In 2002 werd hij samen met zijn directeur Roland Kroese uitgenodigd door onderzoeksinstituut TNO en het Tulpenconsortium. “De onderzoekers van TNO hadden een nieuwe techniek ontwikkeld om tulpen te verwerken. Het Tulpenconsortium was enthousiast,” vertelt Miedema. “TNO en de ondernemers in de tulpenbranche zochten een bedrijf om de techniek uit te bouwen tot een werkende machine.”

Kennisoverdracht

Uit een groep van meerdere kandidaten kozen zij Bercomex, omdat het bedrijf veel ervaring heeft met de bloemenbranche. “Wij werken wel vaker samen met kennisinstituten zoals TNO en de Universiteit van Wageningen. Zo’n project begint met kennisoverdracht. Het instituut vertelt ons alles over hun kennis, gekozen techniek en oplossingsrichting, en wij delen onze eigen kennis en kunde.”

Ups and downs

Dit traject duurde ongeveer een jaar. Daarna begon het echte ontwikkelen pas. “Het was geen makkelijke opgave”, vertelt Miedema. “We hadden verwacht dat de machine na 2 jaar af zou zijn. Uiteindelijk duurde het 8 jaar. De techniek was nog niet zo ver ontwikkeld als we hoopten. Daarnaast hadden we te maken met ups and downs binnen het bedrijf, waardoor het project soms een tijdje stil lag.”

Crisis

In 2009 begon de economische crisis voor Bercomex. “We moesten krimpen en afscheid nemen van werknemers”, vertelt Miedema. “Eigenlijk hadden we eerder klaar willen zijn met de machine maar door tegenvallende resultaten, technische uitdagingen en financieringstekorten duurde dit langer. De ondernemers, het tulpenconsortium bestaande uit 10 vooraanstaande tulpenbroeiers, bleef ons vragen om een goed werkende machine op de markt te brengen. Ondanks dat we moesten krimpen, gingen we door met de innovatie. In 2010 was de machine, de Tulpenbosser, af.”

De Tulpenbosser is een machine om tulpen te scheiden, te scannen met behulp van röntgen op kwaliteit en lengte, en vervolgens in bosjes te binden. Anders dan andere machines, pakt de Tulpenbosser de gevoelige bloemen bij de steel en niet bij de bloem zoals bij rozen gebruikelijk is. Dat voorkomt beschadiging en is de ideale positie om bloemstelen te scannen en tot een bos te vormen. De machine was meteen een succes.

Succes

“De Tulpenbosser heeft ons door de crisis geholpen. Sinds het moment dat we hem op de markt brachten, ging het beter. We hadden vorig jaar weer een echt goed jaar,” vertelt de projectleider van Bercomex. “We zijn meteen weer verder aan het ontwikkelen. Je kunt deze slimme machine met wat aanpassingen namelijk voor meer soorten bloemen gebruiken. We zijn nu bijna klaar met een nieuwe machine voor chrysanten (foto bovenaan) en gaan verder met een slim apparaat om rozen te bossen.”

Auteur

Claartje Vogel