Ondernemers, rechters en scholen delen elektrische auto’s

Lessen van Paleiskwartier Elektrisch in 's-Hertogenbosch

21 oktober 2016 4 minuten

Auto’s delen is efficiënt, sociaal en goed voor het milieu. Niet alleen consumenten, maar ook ondernemers willen ermee aan de slag. In ‘s-Hertogenbosch proberen zeven bedrijven en instellingen elektrisch autodelen uit. Projectleider Marc Graetz en initiatiefnemer Henk de Boer (Brabant Water) vertellen wat zij hebben geleerd.

“De gemeente 's-Hertogenbosch zet elektrisch rijden in de hoogste versnelling”: zo luidt de bekendmaking van de E-Award, een prijs voor de gemeente die elektrisch rijden het best stimuleert. De gemeente 's-Hertogenbosch gebruikt deelinitiatieven om meer mensen enthousiast te maken over elektrische auto’s. De Brabantse hoofdstad loopt voorop met projecten als zOem (auto delen in de wijk) en Paleiskwartier Elektrisch. Bij het laatste project delen diverse bedrijven en instellingen rondom de Bossche rechtbank elektrische auto’s. Projectleider Marc Graetz en initiatiefnemer Henk de Boer (Brabant Water) hebben in een paar jaar een hoop geleerd over elektrische auto’s delen tussen bedrijven.

Voordeel: delen in een kleine groep

De meeste autodeelinitiatieven zijn gericht op consumenten. Denk aan SnappCar, Car2go of GreenWheels. In de wijk Paleiskwartier delen juist bedrijven en instellingen hun wagens. Een heel bewuste keuze. “Ons idee was eerst om auto’s te delen met buurtbewoners, maar we hadden koudwatervrees”, vertelt initiatiefnemer De Boer. “Wat als zij ongelukken zouden veroorzaken of een auto stuk zouden maken? Een verzekering regelen leek een hoop gedoe.”

Het idee om elektrische auto’s te delen kwam tot stand samen met de gemeente 's-Hertogenbosch. De gemeente hielp Brabant Water om andere bedrijven en instanties enthousiast te maken. Het project begon in 2011 met vier organisaties: Brabant Water, de Rechtbank en de hogescholen HAS en Avans. Alle gebouwen staan op het Paleiskwartier. “Dat we met een kleine groep zijn is niet alleen praktisch omdat de auto’s voor iedereen in de buurt staan, maar verzekeringen en juridische zaken zijn zo ook eenvoudiger,” zegt De Boer.

Hoe werkt het?

Bedrijven die meedoen aan Paleiskwartier Elektrisch delen samen auto’s in een centrale parkeergarage. Werknemers van Ricoh, De Rechtbank of een van de hogescholen schrijven zich online in als ze een auto willen lenen voor een zakelijke rit. Net als bij een andere zakelijke autoreis, worden de kosten helemaal vergoed door het bedrijf.

De werknemer loopt naar de parkeergarage op het Paleiskwartier, houdt zijn pasje voor de sleutelkluis en ontvangt de sleutel van ‘zijn’ auto. Vervolgens haalt hij de auto uit het stopcontact en kan hij wegrijden. De auto’s zijn volledig elektrisch, dus moeten na ongeveer 100 kilometer weer opgeladen worden. Volgens projectleider Marc Graetz laadt de auto ook op tijdens het rijden en kunnen zuinige chauffeurs wel wat meer kilometers maken.

Groei en besparing

De vier bedrijven begonnen samen met tien auto’s. Nu - tweeënhalf jaar later - zijn nog meer bedrijven aangesloten, zoals printerleverancier Ricoh en websitebouwer Tribal Internet Solutions. De voornaamste doelen zijn goed doen voor het milieu, minder problemen met parkeren en werkenemers op een laagdrempelige manier laten kennismaken met elektrisch rijden.

“Geld besparen is minder belangrijk voor de bedrijven,” vindt De Boer van Brabant Water. “Meedoen aan zo’n milieuvriendelijk project draagt vooral bij aan een duurzame bedrijfsfilosofie.”

Het is ook nog niet bekend hoeveel ze besparen. De projectleider kan al wel vertellen dat de kostenbesparing verschilt per bedrijf. Medewerkers van de rechtbank maken bijvoorbeeld minder gebruik van de auto’s dan het personeel van Brabant Water. “Als rechters naar een zitting moeten, willen ze zeker weten dat ze er komen. Zij zijn nog wat huiverig voor wat ze niet kennen.”

Vertrouwen

Vertrouwen winnen is de grootste uitdaging voor Paleiskwartier Elektrisch. “Tegenover één negatieve ervaring moeten tien positieve ervaringen staan,” zegt projectleider Graetz. Het is zijn taak om meer medewerkers te laten deelnemen aan het project. “Er is weleens wat mis gegaan en dat komt vooral doordat mensen niet gewend zijn aan de elektrische auto’s. Vergeten de stekker erin te doen, verwarring door een startknop in plaats van een contactslot. Er is ook eens iemand gestrand op de snelweg, omdat hij niet door had dat de auto gewoon stopt als de accu leeg is.” Om meer mensen in elektrische auto’s te krijgen, zijn goede begeleiding en negatieve ervaringen vermijden essentieel. “Het is een leerproces. We blijven continu verbeteren.”

Meer ontzorgen

Kennis delen is een van de doelen van Paleiskwartier Elektrisch. De gemeente en provincie geven niet alleen subsidie, maar zijn ook nauw betrokken om te leren van het project. Studenten van de hogescholen doen onderzoek naar het project en helpen het te verbeteren. “Een bedrijf als Ricoh zit iets verderop. De werknemers moeten een stukje lopen voordat ze bij het wagenpark zijn. We moeten die gebruikers dus meer ontzorgen, bijvoorbeeld door de auto’s voor te rijden of op straat te parkeren”, vertelt Graetz.

De Boer: “Achteraf gezien hadden we misschien beter met hybrides kunnen beginnen, dan met volledig elektrische auto’s. Nu moeten we twee dingen doen: de mensen leren auto’s delen én ze leren omgaan met elektrische auto’s. Half-elektrische auto’s hadden de overgang wellicht makkelijker gemaakt.” Toch is de oprichter al erg tevreden. De bedrijven blijven het project doorontwikkelen en staan open voor nieuwe deelnemers.

Auteur

Claartje Vogel

Schrijft al meer dan 10 jaar over economie, financiën en ondernemen, onder andere voor MKB Servicedesk. Zoekt graag ingewikkelde zaken uit en houdt van verhalen vertellen. Reist ondertussen de wereld rond.