'Zelfstandig' ondernemer?

Column Guust Jutte | Expertise
Geen baas boven je, zelfstandig verantwoordelijk voor je eigen handelen en naar eigen inzicht je eigen onderneming naar grote hoogten leiden. Herkenbare motieven om de stap naar zelfstandig ondernemerschap te zetten. Maar het betekent niet alleen de lusten, maar ook de lasten!
Waar let een bank op?
Klik hier
Lees het whitepaper
Naar MijnMKB
Hoe kom ik aan geld?
Klik hier
Download het whitepaper
Naar MijnMKB
Administratie, belastingdienst, algemene voorwaarden. En dan de stap om personeel aan te nemen! Allemaal zaken waar als ondernemer vaak niet je primaire expertise ligt en waar je zeker niet voor hebt gekozen. Gelukkig zijn er veel adviseurs die voor een redelijk bedrag deze zorgen en werkzaamheden voor je willen overnemen. Want een goede ondernemer weet waar hij of zij sterk in is, en zoekt aanvulling op de minder ontwikkelde punten. 
 

Financiële producten

Maar hoe zit het dan met financiële producten? Voor verzekeringen is er nog vaak een tussenpersoon beschikbaar, maar een adviseur betalen voor een financiering? Een financiering via de bank is dan nog het meest eenvoudig en bekend, maar in de huidige tijd is het landschap van financieringsaanbieders complexer dan ooit. De bank kan en mag alleen de minst risicovolle financieringen accepteren, maar hoe kan je de rest van je vermogensbehoefte aanvullen? Hoe zit het met de voorwaarden? Bij crowdfunding mag je als ondernemer zelf bepalen hoe hoog de rente is en wanneer er wordt terugbetaald. Hiermee kan je de gevraagde financiering meer of minder aantrekkelijk maken voor investeerders, maar ook duurder of goedkoper voor je zelf!
 
Hoe bepaal je de ideale voorwaarden? En wat als je in zee wil met een informal investor? Deze vaak door de wol geverfde ondernemer weet alle ins en out van financieringsconstructies en eigendom verhoudingen, maar is dat voor jou als ondernemer wel de juiste stap? 
 

Verantwoordelijkheid nemen

Zelfstandig betekent verantwoordelijkheid nemen! Een ondernemer is zelf verantwoordelijke voor zijn handelen. Dat brengt vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid met zich mee. Je zal je als ondernemer moeten verdiepen in bepaalde zaken die wellicht niet direct je interesse hebben. Uiteindelijk moet jij op de blaren zitten als je de verkeerde keuzes maakt. Dat geldt bij de aanschaf van goederen voor je handel, maar evengoed voor financiële producten die je af neemt. 
 

Het recht om te kiezen

Maar hoe zit het dan met de verantwoordelijkheid van de financiële instituten die dergelijke producten verkopen die moeilijk te begrijpen zijn? Moeten die niet aan banden worden gelegd en alleen simpele producten verkopen of met een uitgebreid advies? Een reden om ondernemer te worden is de keuzevrijheid die dat biedt. Als deze op sommige vlakken aan banden wordt gelegd, doordat het productaanbod wordt versimpeld of waar de slager je gaat adviseren dat zijn eigen vlees het beste is, is dat dan wel in het belang van de ondernemer? Door het beperken van keuzes kan je je als ondernemer ook niet onderscheiden! Wat als dergelijke beperkingen ook op andere inkoopgoederen van toepassing zouden worden verklaard? Als de overheid en toezichthouders zouden bepalen wat je wel en niet mag inkopen en onder welke voorwaarden? Dat zou de lol van het ondernemen wegnemen! 
 

Risico's nemen en voorkomen

Het behouden van keuzevrijheid is een voorwaarde om ondernemend te kunnen zijn. Dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee die je niet moet willen afschuiven. Als goed ondernemer dien je je dan wel goed te verdiepen in hetgeen je aanschaft (of niet aanschaft) en zal je op zoek moeten 
naar een goede adviseur indien jezelf onvoldoende expertise op dat vlak heb. Dat zal vaak geld kosten, maar zal ook risico’s voorkomen en zo uiteindelijk geld besparen! 
Wil je een echte zelfstandige ondernemer zijn? Verschuil je dan niet achter zorgplicht en de bescherming van de overheid, maar neem de verantwoordelijkheid en vrijheid waar je als ondernemer voor hebt gekozen! 

Financiering in Nederland: welke opties zijn er?

Fragment uit webinar 'Financiering: op zoek naar geld'
Welke opties heb je als ondernemer om aan geld te komen? Hoe ziet het financieringslandschap eruit in Nederland? Welke rol speelt de bank en hoe belangrijk zijn alternatieven zoals microfinanciering en crowdfunding? Deze vragen werden beantwoord in het webinar Financiering: op zoek naar geld.
financiering-nederland-welke-opties-zijn-18314123108.png

Financiering is hot topic voor ondernemers

Actuele ondernemersvragen | MKB Barometer maand juli
Financiering is het thema dat op dit moment het meest leeft onder ondernemers. Dat blijkt uit de maandelijkse MKB Barometer van MKB Servicedesk. Niet...

Opnieuw flinke groei crowdfunding

In 2013 werd 32 miljoen euro gefinancierd via 'de crowd'
Crowdfunding blijft groeien. In Nederland is vorig jaar 32 miljoen euro gefinancierd via crowdfunding. In 2012 eindigde de teller nog op 14 miljoen...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten