Heb jij weleens een bore-out gehad?

Column Rutger Boelsma | Druk doen met niks

18 juni 2014

Je leest het goed. Ik heb het niet over een burn-out, maar over een bore- out. Ik krijg steeds meer klanten die de klassieke verschijnselen vertonen.

Een bore-out kun je krijgen door het alsmaar verrichten van routinematig werk. Vermoeidheid en depressiviteit zijn de symptomen, en die zijn dus vergelijkbaar met als je een burn-out hebt. Ik kom het tegen bij medewerkers maar ook bij ondernemers. Met name de kleinere ondernemer die al jaren meegaat, zijn zaakjes goed op orde heeft en zich nauwelijks zorgen maakt over het inkomen.

Uit je baan of je eigen zaak groeien

In de loop der jaren is je ervaring en kennis van je werkzaamheden alsmaar gegroeid. Door de crisis zie ik bovendien gebeuren dat angst en onzekerheid over het behoud van je bedrijf ertoe bijdragen dat je verveling en lamlendigheid uiteindelijk maar op de koop toe neemt. Hoe langer de verveling duurt, hoe moeilijker is het om jezelf opnieuw te activeren. En het rare is, dat het hier heel vaak niet gaat om een gedemotiveerde ondernemer, maar juist om een hele ambitieuze.

Vastgelopen ondernemers

De ondernemer die ik in gedachten heb, sleept zich elke dag weer naar zijn bedrijf. Hij weet dat hem vandaag geen uitzonderlijk nieuwe uitdagingen te wachten staan. Elke dag doet hij zijn routinematige werkzaamheden. Och, het gaat goed met het bedrijf dus waarom klagen?

Ik heb hem aangeraden eerst bij een talentenonderzoek te doen. Mijn ervaring is inmiddels dat hoe meer mensen op basis van hun natuurlijke talenten (lees: persoonlijkheidskenmerken) werken, hoe hoger hun werk- en levenstevredenheid is. En wat blijkt? Je raad het al. Deze ondernemer is allang niet meer bezig met werkzaamheden die hem écht passioneren. Ik heb hem aangeraden een studie te gaan volgen in het verlengde van zijn passie en mensen te gaan ontmoeten. Andere ondernemers. Om mee te praten, te bezoeken. Om te kijken hoe andere ondernemers hun zaken aanpakken. Daar krijg je ideeën van. En heel veel energie.

Auteur

Rutger Boelsma