Even op losse schroeven...

Blog van Nerina Vilchez over handelsmissie Polen

01 december 2017

Hoewel heel Nederland in gedachten in Brazilië zit, zit ik al de hele week in Polen. Maandag vertrekken collega’s Willem, Raoul en ik naar Warschau voor de handelsmissie en ik heb de eervolle taak gekregen daar verslag van te doen. Het is de eerste keer dat we meegaan op zo'n missie en dat betekent dat we veel hebben moeten regelen en plannen. Er was geen vastomlijnd draaiboek voor onze rol daar, dus we hebben zelf het wiel uit moeten vinden.

We hebben strakke schema’s en veel overleg om maar niets aan het toeval over te laten. Maar natuurlijk gebeurt er altijd wel iets waar je van tevoren absoluut geen rekening mee hebt gehouden.

Onmisbaar

Misschien ken je onze MKBuzz, een oude, oranje, Amerikaanse schoolbus die is omgebouwd tot een kantoor op wielen. Er is wifi aan boord en een flatscreen tv die met één druk op de knop uit het meubilair tevoorschijn komt. Deze bus gaat met ons mee naar Polen en wordt ingezet als Dutch Trade Object; overal waar de handelsmissie is, is hij. Een onmisbaar onderdeel in het geheel.

Een bus zonder wielen

Ook een rijdend kantoor moet jaarlijks door de apk-keuring en dat gebeurde nou nét deze week. Voor de keuring moesten de wielen van de bus afgeschroefd worden. De bouten waarmee ze vastzaten zijn, gezien de leeftijd van het gevaarte, al aardig wat keren los- en vastgeschroefd. En uitgerekend tijdens deze apk-keuring werd het de bouten teveel en werden ze lam gedraaid. Een klein detail: deze bouten zijn in Nederland niet te krijgen. Resultaat: een bus zonder wielen die komende zaterdag naar Polen moet rijden.

Paniek

Raoul heeft alle boutenleveranciers van Nederland gebeld en kreeg iedere keer de boodschap dat ze hem niet verder konden helpen. Willem had nachtmerries over bussen die op opleggers naar Polen gereden moesten worden. Paniek dus. Maar gelukkig kent dit verhaal een happy end. Ergens in Duitsland hebben we een setje van de benodigde bouten weten te vinden en deze zijn as we speak op weg naar Nederland. Morgen worden de wielen weer onder de bus vastgeschroefd en kunnen we alle doemscenario’s uit ons hoofd zetten.

En zo kunnen we onze gedachten weer even verplaatsen naar ‘onze jongens’ in Brazilië en ons morgen weer met Polen bezighouden.

Auteur

Nerina Vilchez