Koelen via warmte: gaswarmtepompen

Hoe ga jij als ondernemer slimmer om met energie?
Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om dingen beter, goedkoper en duurzamer te doen. Onderzoekers en netbeheerders zien kansen om kantoren, tuinbouwbedrijven en ziekenhuizen slim van energie te voorzien. “Nu nog ondernemers enthousiast maken,” vertelt Rob Goes netbeheerder Liander.
Hoe kan ik geld verdienen met energie?
Klik hier
Download het whitepaper
Naar MijnMKB
Hoe energiezuinig werk ik?
Klik hier
Doe de energiescan
Naar de scan
Gaswarmtepompen zijn een efficiënte manier om met energie om te gaan voor bedrijven. Een gaswarmtepomp kan zowel verwarmen als koelen. Onderzoeksinstituut TNO weet veel van dit soort techniek en het is de taak van adviseur Piet Jacobs om die kennis over te brengen op ondernemers. “Nog veel te weinig ondernemers gebruiken gaswarmtepompen. En dat terwijl bedrijven er geld en energie mee kunt besparen.”
 

‘Iedereen bespaart’

Samen met netbeheerder Liander probeert hij ondernemers te stimuleren om gaswarmtepompen in te zetten. Rob Goes: “Als we niks doen, moeten we met z’n allen de komende 20 jaar moeten tientallen miljoenen euro’s investeren in het elektriciteitsnet. Dit zijn maatschappelijke kosten die wij allemaal via onze energierekening betalen. Door slimmer energie op te wekken én te verbruiken, kunnen we deze investeringen beperken.”
 

Datacenter

Op het hoofdkantoor van de Odin groep in Hengelo zijn ze daar al mee bezig. Het hoofdkantoor bestaat uit twee panden: een kantoorruimte en een datacenter met computers. Het kantoor heeft verwarming nodig en in het datacenter moeten de computers gekoeld worden. Het datacenter werd groter en had meer elektriciteit nodig voor de koeling. “Odin groep heeft dit op een slimme manier opgelost,” vertelt Jacobs. “Het bedrijf zet een gasmotorwarmtepomp in om de restwarmte van het datacenter op te waarderen en het kantoor te verwarmen. Tegelijkertijd levert deze gasmotorwarmtepomp koeling voor het datacenter.”
 

Ziekenhuis

Een ander voorbeeld is het ziekenhuis van Blaricum. Daar worden kamers en het water verwarmd met een gaswarmtepomp, die tegelijkertijd koeling levert voor de operatiekamers en scanapparatuur. “Omdat er geen bron noodzakelijk is en de bestaande gasaansluiting voldoende capaciteit heeft zijn de investeringskosten beperkt en is de terugverdientijd minder dan drie jaar,” vertelt Jacobs.
 
Netwerkbeheerder Liander wil graag meer ervaring opdoen met gaswarmtepompen en is druk op zoek naar pilotlocaties. “Ik denk dat het vooral nuttig is voor bedrijven met een grote ‘koelvraag’,” zegt Goes. “Denk aan datacentra, ziekenhuizen en glastuinbouw. Om het nog duurzamer te maken, zouden we zelfs biogas in plaats van aardgas willen gebruiken.”
 
Ook Jacobs van TNO hoopt dat meer ondernemers aan de slag willen met gaswarmtepompen. “Wist je dat gaswarmtepompen tot drie keer efficiënter zijn dan cv-ketels?” voegt hij toe. Hij helpt jou als ondernemer graag op weg met kennis en advies, bijvoorbeeld over betrouwbaarheidseisen en contracten.

Vernieuwen in de bloemenbranche

Innovatieve uitvinding redt Bercomex uit de crisis
‘Innovatie is van levensbelang voor je bedrijf’, een veelgehoorde uitspraak, waarvan machinebouwer Bercomex het bewijs is. Door net op tijd een...

BLITTS: sneller en goedkoper een bouwvergunning

Innovatieve ondernemers helpen gemeenten en burgers
Een vergunning aanvragen voor een kleine verbouwing is veel te ingewikkeld, vinden Martijn Verbeek en Joris Kleinveld. De ondernemers hebben een...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten