"Ik kreeg voor een deel gelijk"

Ondernemer in beeld | Kees Dolman

11 juli 2014

"Ik kreeg te maken met een rechtszaak omdat ik een bedrijf wilde kopen." In het boek Eerste hulp bij juridische zaken, vertelt Kees Dolman over zijn juridische ervaring. Een selectie uit het interview. “Ik wilde de verkoper aansprakelijk stellen voor de geleden schade en de gemaakte kosten”.

E-book Eerste hulp bij juridische zaken

Naam: Kees Dolman Functie: Eigenaar  Bedrijfsnaam: Marindex Product / dienst: Fullservice groothandel in huishoudelijke artikelen Overgenomen: in 2012 Aantal werknemers: 6 Branche: Groothandel Bedrijfsvorm: bv

Wat is je achtergrond als ondernemer?

“Het ondernemen zit in me. Ik heb jarenlang een bedrijf gehad in de verhuur van containers. In 2000 heb ik het aan ING Lease verkocht, waar ik in 2003 als directeur in dienst trad. Dat heb ik een kleine vier jaar gedaan, maar ben mede door het woon-werkverkeer gestopt. Ik had wat centjes gebeurd en het begon te kriebelen ‘ik wil weer gaan ondernemen’. Samen met een adviseur ben ik op zoek gegaan naar een bedrijf om over te nemen dat in mijn profiel paste, ik wilde in ieder geval een handelsbedrijf en wist ook goed wat ik niet wilde.”

Je vond een geschikt bedrijf?

“We vonden een groothandel in plastic folies en zijn gaan praten. Je kent het bedrijf en de ondernemer en zijn achtergrond nog niet en moet van alles uitzoeken. Ik heb een advocaat in de arm genomen om contracten op te stellen, de verkoper had ook een jurist ingeschakeld. Na veel hobbels kwamen we tot een gezamenlijk overnamedocument en een principeakkoord over de prijs en de voorwaarden. Daarna heb ik het personeel gesproken en had een goed gevoel bij de overname van het bedrijf.”

Het was zo goed als rond?

“Na het tekenen van het overnamedocument volgde het boekenonderzoek, de enige ontsnappingsmogelijkheid is eigenlijk nog als daar wat negatiefs uitkomt. Maar alles klopte met wat er in de overeenkomst stond en er kwam niets geks uit. Totdat ik er in een gesprek met de bedrijfsleider achterkwam dat het bedrijf steekpenningen aan leveranciers betaalde als garantie voor leveringen. Om leveringen veilig te stellen, maar dat is dus omkoping. Dit kwam nergens uit het onderzoek naar voren.”

Wat heb je toen gedaan?

“Ik stapte naar verkoper en zei: ‘dit kan niet, dit is strafbaar en ik loop hierdoor een groot risico’. Ik wilde dat de eigenaar garant zou staan voor de eventuele consequenties, maar de garanties die ik wilde waren steviger dan hij wilde afgeven. Het was al een langdurig traject en we waren zo ver gekomen, maar hierdoor konden we de overeenkomst niet afronden. Daarom heb ik een rechtszaak aangespannen en de verkoper aansprakelijk gesteld voor de geleden schade en de kosten die waren gemaakt in het overnametraject.”

Stond je sterk?

“In de voorlopige overeenkomst zat een clausule dat als er na het boekenonderzoek schade zou ontstaan deze niet te verhalen was. Maar het kwam niet uit het boekenonderzoek, de verkoper had informatie achtergehouden en verzwegen. Ik beriep me op misleiding. De tegenpartij ontkende in alle toonaarden. Maar de getuigen zoals de eigenaar, bedrijfsleider en adviseur spraken elkaar tegen en de rechter prikte er doorheen.”

Er gebeurde iets onverwachts in de zaak?

“We spanden de rechtszaak aan in Breda, omdat dit in de buurt van het bedrijf lag, de verkoper er woonde en om nog een aantal redenen. Maar we hadden over het hoofd gezien dat in de overeenkomst stond dat een dispuut in de overeenkomst behandeld moest worden bij de rechtbank in Rotterdam. De tegenpartij wees hier pas op toen de zaak al in Breda in behandeling was. Hier gingen we tegenin, omdat het niet om de behandeling van de koopovereenkomst ging. De rechtbank accepteerde dit en de tegenpartij werd niet ontvankelijk verklaard in Rotterdam, dat hadden we in ieder geval al gewonnen!”

En de rest van de zaak ook gewonnen? 

 “In de claim kreeg ik voor een deel gelijk. Nadat het verhaal over de steekpenningen bekend werd, heb ik nog kosten gemaakt om hierover te onderhandelen en er alsnog uit te komen. De rechtbank zei dat ik op dat moment had moeten stoppen en dat de kosten daarna voor mijn rekening waren. Ik beriep me op de wettelijke inspanningsverplichting om er nog uit te komen, maar dat mocht niet baten. Dat blijft voor mij nog steeds een groot vraagteken, wanneer doe je er goed aan om aan je inspanningsverplichting te voldoen en wanneer zeg je nee?”

Wat is eruit gekomen?

“Uiteindelijk is de verkoper veroordeeld voor de proceskosten en de kosten tot het genoemde moment, omdat hij informatie heeft verzwegen. Dus voor het grootste deel heb ik gewonnen, maar ik wilde alle gemaakte kosten verhalen. Met het tweede deel waren nog best veel kosten en tijd gemoeid en natuurlijk heeft het een hoop frustratie en teleurstelling opgeleverd. Het was een langdurig traject en ik wilde heel graag het bedrijf overnemen, maar de risico’s waren niet in te schatten en er werden onvoldoende garanties gegeven.”

Uiteindelijk heb je een ander bedrijf, Marindex, overgenomen?

“Tijdens het proces wist ik dat de overname niet ging lukken en ben ondertussen verder gaan kijken. Je kunt wel bij de pakken neer gaan zitten, maar je moet hard aan de bak en dan kom je er wel. Ik had het idee ‘ik weet het allemaal wel, mij maken ze niets wijs’, maar vergeet het maar, dat doen ze wel. Je moet zelf heel erg het initiatief in handen houden en niet blind varen op advies. Denk niet bij het inhuren van een adviseur ‘hij is de deskundige dus zal het wel weten’, je moet ook je eigen gevoel volgen om je belangen te waarborgen. En je moet eigenlijk je emoties uitzetten en je hier niet door laten leiden, maar objectief blijven. Dat is heel lastig.”

Auteur

Laura Wennekes