Ondernemen met een zomers tintje

Hoe bevalt het de ondernemers aan zee?

06 september 2018

MKB Servicedesk redacteuren Claartje Vogel en Romy Donk trokken er samen met social media-specialist Tessa Witte op uit met de MKBuzz om ondernemers in Zandvoort te interviewen. Hoe is het om te ondernemen aan het strand?

E-book Eerste hulp bij Groeien

Surfschool

Surfschool Surfana is geopend van april tot en met oktober en heeft veel te maken met seizoenswerkgelegenheid. Joanne van Eng van Surfana vertelt: “In de zomer hebben we het heel druk, dan werken we met een vast clubje van ongeveer twintig man. In de winter stopt de surfschool helemaal. Veel van onze medewerkers studeren nog en vinden in de winter meestal een andere bijbaan of gaan op reis.”

Strandpaviljoen

Bedrijfsleider Ko Schouten van strandpaviljoen Beachclub 10 kan hierover meepraten. “Wij werken ook met flexibel personeel. We gaan in februari open en sluiten weer in oktober. Een klein clubje vaste medewerkers blijft aan het werk in de winter. Zij verzorgen onder andere onderhoud aan het paviljoen en sluiten contracten voor het nieuwe jaar. Het overige personeel zoekt dan vaak een andere baan of gaat vakantie vieren.”

Fietsenwinkel 

Verhuurwinkel Zilt at Sea zit vlakbij het station van Zandvoort en speelt slim in op de vraag van de consument. “Wij zijn eigenlijk een fietsenwinkel: we verhuren, repareren en verkopen fietsen. Maar omdat er zoveel mensen langskwamen met vraag naar strandballen, strandschepjes en zonnebrandcrèmes, besloten we die ook te gaan verkopen. Die zomerspullen gaan in de winter de opslagplaats in. Dan zijn we weer een full-time fietswinkel”, vertelt bedrijfsleider Simal Kacmaz.

Kermis 

Kermisexploitant Dirk Arjaans kan best een paar extra handjes gebruiken, maar dan onbetaald. Die kan hij helaas niet vinden. “Ik ben al jaren op zoek naar iemand die de ramen kan wassen van mijn glazen doolhof, maar het lukt niet”, lacht Arjaans. Hij is al veertig jaar ondernemer en bijna het hele jaar onderweg. “We hebben het kermisseizoen verlengd van ongeveer zeven naar negen maanden vanwege de crisis.” Toch loopt de kermis wel goed met mooi weer. “Maar dan vooral ‘s avonds, want overdag ligt iedereen aan het strand.” Hij vindt het ‘plezierig’ om zoveel te reizen. “Ik zit niet graag op een plek, zo heb ik tenminste elke week nieuwe buren. Vroeger op school zei iemand: ‘A rolling stone gathers no moss’. Dat is me altijd bijgebleven.”

Auteur

Romy Donk