Run op nieuwe domeinnaamextensies

4.000 nieuwe domeinen per maand

27 november 2015

Elke maand worden er in ons land momenteel gemiddeld ruim 4.000 nieuwe domeinen met één van de begin dit jaar uitgekomen extensies geregistreerd. De verwachting is dat dat aantal flink zal toenemen wanneer de .shop, .online en .app extensies uitkomen.

De belangstelling voor die domeinnamen is groot, wat blijkt uit het aantal voorregistraties. In heel Nederland zijn dat er naar schatting enkele tienduizenden. 

Alleen al in de afgelopen tien dagen zijn er in Nederland ruim 1500 nieuwe domeinnamen geregistreerd. Nederland telt op dit moment in totaal 5,5 miljoen domeinnamen. Op dit moment telt Nederland 25.529 domeinen met een van de nieuwe extensies.

Sinds oktober 2013 voegt de ICANN - de internationale organisatie die nieuwe domeinnaam extensies regelt - maandelijks nieuwe extensies toe aan internet. Voorbeelden daarvan zijn de volgende extensies: .expert, .luxury, .gift en .marketing. Het gaat om extensies die betrekking hebben op een merk, dienst, regio of gemeenschap. 

Ruim 4000 nieuwe generieke domeinnamen

In Nederland worden iedere maand ruim 4000 nieuwe generieke domeinnamen (gTLD’s) geregistreerd, aldus Tom van Leeuwen van hostingprovider Argeweb. De extensies die het in Nederland goed doen zijn .tips, .today en .club. 

Voorregistraties

Verreweg de meeste interesse gaat uit naar de nog niet beschikbare extensies .shop, .online  en .app. Alleen al bij Argeweb, dat ook nieuwe domeinnamen registreert, zijn daarvoor tot nu toe 30.000 reserveringen geplaatst door middel van voorregistratie.

De prijs voor een nieuwe extensie loopt uiteen van € 20, - tot € 70,- per jaar.

Top-10 nieuwe extensies Nederland

De top-10 van nieuwe extensies in Nederland:

  1. tips

  2. today

  3. club

  4. center

  5. guru

  6. email

  7. company

  8. expert

  9. training

  10. link

(Bron: nTLDstats)

Bescherm je intellectueel kapitaal

Heb je ook al een van de nieuwe extensies geregistreerd? Vergeet niet dat het om je intellectueel kapitaal gaat!

Auteur

Flip Schultz