Verliefd op hun yogaschool

Interview met Sijbrand Maal en Johan Noorloos | De Nieuwe Yogaschool

27 juni 2017

Na jaren yogales te hebben gegeven in een zaaltje dat bij een sportschool hoorde, vond Johan Noorloos het tijd voor een eigen plek. Hij droomde van een yogaschool waar niet alleen les werd gegeven, maar waar mensen zich ook thuis konden voelen. Samen met Sijbrand Maal, Mariken Hogenhout en Egbert Mulder opende hij eind 2013 De Nieuwe Yogaschool in de Amsterdamse Jordaan. In het gebouw dat ooit een openbare armenschool was, wordt nu 100 uur per week yogales gegeven.

“Vaak zit je na yoga meteen weer op de fiets naar huis, maar het is toch heerlijk zijn als je eerst nog even met anderen kunt praten en tot jezelf kunt komen. Ik wilde een community creëren”, vertelt Johan. Hij is op zoek gegaan naar een geschikte locatie, maar maanden zoeken met een makelaar leverde niets op. Johan: “Toen heb ik de gemeente gebeld en een voicemail achtergelaten waarin ik mijn idee uitlegde. Ik dacht dat het een kansloze poging was, maar ik werd twee dagen later teruggebeld en kreeg dit pand aangeboden. Tijdens de bezichtiging wist ik het meteen: dit is het. Mijn zakenpartner Egbert en ik zijn er toen voor gegaan.”

Poker

Johans vrienden vonden het idee wel erg ambitieus en maakten zich zorgen over de haalbaarheid van het plan. Een van die vrienden bracht Johan daarom in contact met Mariken en Sijbrand, een stel dat jaren in de zakenwereld had gewerkt. Beiden hadden een opleiding tot yogaleraar gevolgd en wilden zich volledig op yoga gaan focussen. Sijbrand: “Mijn vrouw en ik gingen met Johan en Egbert om de tafel zitten, in eerste instantie om eventueel les te gaan geven op de nieuwe school. Ik hoorde het verhaal en dat paste zo goed bij mij dat ik heel brutaal vroeg: ‘Hebben jullie nog investeerders nodig?’. Ik had met poker wat geld verdiend en dat stond maar een beetje op de bank. Johan en Egbert waren enthousiast en na wat gesprekken zijn Mariken en ik er vol ingesprongen.”

Johan is heel blij dat het stel aan boord is gekomen. “Wij hadden het nooit gered zonder Mariken en Sijbrand. We zijn zo complementair aan elkaar. De school is van ons allemaal en we steken er alle vier volledig onze ziel in”, vertelt Johan.

Verliefdheid

Sijbrand: “Dit project gaat verder dan het zakelijke. Als het een zakelijk iets was geweest, had ik het nooit gedaan. Het was een veel te groot risico en het kostte veel te veel geld. Maar het voelt net als een heel grote verliefdheid, als je verliefd bent doe je ook irrationele dingen. Normaal zou je nadenken over return on investment enzo, maar dat hebben we niet gedaan. Deze school moest er gewoon komen.”

Omdat de huur begon te lopen zodra het huurcontract getekend was, wilden de vier de school zo snel mogelijk openen. “We hebben in twee, drie maanden de hele verbouwing gedaan. Iedereen verklaarde ons voor gek. Vijf weken voor de opening was het nog een complete puinzooi”, aldus Johan. Sijbrand: “Ik kon die verbouwing wel aan, maar de eerste weken na de opening vond ik echt heftig. Opeens moesten de toiletten schoon zijn, moesten we weten hoe het receptiesysteem werkte en moesten we sapjes en shakes maken. We deden alles zelf in het begin.” Johan: “We hadden nul leden. Na ons eerste open weekend hadden we er 83. Een hoop, maar er waren er veel meer nodig. Vanaf dat moment waren er nul garanties. We begonnen met 55 lessen in de week, dus er waren ook veel lessen waar dan anderhalve kip stond.”

Vrijwilligers

De Nieuwe Yogaschool werkt met vrijwilligers in plaats van met werknemers. Johan: “Als we mensen in dienst hadden moeten nemen, waren we direct na de opening al failliet geweest. Iedereen verklaarde ons voor gek dat we met vrijwilligers gingen werken. ‘Daar kun je niks van eisen en dat is vragen om moeilijkheden’, zeiden ze. Maar het werkt hartstikke goed. Er zijn mensen die zelfs 20 uur per week vrijwillig bij ons werken, enkel in ruil voor een lidmaatschap." "Dat onbaatzuchtige is ongelooflijk. Het is wel de bedoeling mensen in dienst te gaan nemen zodra we dat kunnen betalen”, vertelt Sijbrand. “Het lijkt me heel mooi om te zien hoe iemand dan van vrijwilliger verandert in werknemer.”

De tientallen yogaleraren die in de school werken krijgen een symbolisch bedrag. Johan: “Ik heb tegen leraren gezegd: het is een droom en het zou geweldig zijn als je mee wilt werken. We kunnen je niet betalen waar je recht op hebt, dus ik vraag investering van je. Niet in geld, maar in jouw expertise en tijd. Iedereen ging daarmee akkoord.”

Toekomstmuziek

De risico’s die de vier oprichters hebben genomen, lijken hun vruchten af te werpen. Negen maanden na de opening heeft de school bijna 700 leden en moeten de eigenaren voorzichtig na gaan denken over wat te doen als ze aan hun maximale capaciteit zitten. Er zijn ideeën om het concept uit te rollen en andere locaties te openen. “Maar dat is toekomstmuziek, daar moeten we op een gegeven moment allemaal iets van vinden. Maar nu nog niet. We hebben nu bijna alle opstartklusjes gedaan en moeten dan eerst maar eens achterover gaan leunen om eens te kijken naar wat we voor elkaar gekregen hebben. Daarna gaan we pas over vervolgstappen nadenken.”

Auteur

Nerina Vilchez