Eerste hulp bij VAR

Wat is een VAR en hoe vraag ik er een aan?

02 februari 2016 2 minuten

VAR staat voor Verklaring Arbeidsrelatie. In een VAR staat hoe de Belastingdienst jouw inkomsten beoordeelt: als winst uit onderneming, als inkomsten uit dienstverband of als resultaat uit overige werkzaamheden. Dit is belangrijk voor je opdrachtgever: hij weet zo of hij loonbelasting moet inhouden op het bedrag dat hij je betaalt.

Let op: per 1 mei 2016 verandert de VAR in de wet dba. Lees hier alles over de nieuwe wet. 

Een VAR is een document waarin staat hoe de Belastingdienst jouw inkomsten beoordeelt. Dat jij jezelf ziet als zelfstandig ondernemer, betekent namelijk niet dat de fiscus daar hetzelfde over denkt. Je kunt een VAR digitaal aanvragen op de website van de Belastingdienst.

Als opdrachtgever doe je er verstandig aan een VAR te vragen aan nieuwe freelancers, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Typen VAR

De Belastingdienst beoordeelt jou op verschillende punten om te bepalen welke VAR je krijgt. Bijvoorbeeld hoeveel verschillende opdrachtgevers je hebt, hoeveel tijd je besteedt aan je werk als zelfstandige en hoeveel vrijheid je hebt om de opdracht uit te voeren. Er zijn vier typen VAR:

  • VAR-wuo: winst uit onderneming

  • VAR-dga: werkzaamheden voor een vennootschap

  • VAR-row: resultaat uit overige werkzaamheden

  • VAR-loon: inkomsten uit een dienstbetrekking

VAR-wuo

Ben je freelancer, is een VAR-wuo of VAR-row op jou van toepassing. Als je een VAR-wuo krijgt, weet je zeker dat jouw opdrachtgevers geen loonbelasting hoeven in te houden. De belastingdienst ziet je in dat geval als volwaardig zelfstandig ondernemer.

VAR-row

De VAR-row biedt jou en je opdrachtgevers geen zekerheid over de vraag of zij loonheffingen moeten inhouden en betalen. Je opdrachtgever moet zelf toetsen of er een dienstbetrekking is. Moet je je strikt houden aan instructies? Mag je niet zelf weten wanneer je werkt? En heb je verder geen andere opdrachtgevers? Dan is de kans groot dat de Belastingdienst deze opdracht ziet als dienstverband.

VAR-dga

Als je eigenaar bent van een BV of NV, dan krijg je een VAR-dga. Je bent dga als u minimaal 5% van de aandelen van uw vennootschap hebt. Met deze VAR hoeven opdrachtgevers geen loonheffing in te houden en te betalen, onder een aantal voorwaarden. Die voorwaarden lees je op de website van de Belastingdienst.

VAR-loon

Als je deze VAR toegewezen krijgt, ziet de Belastingdienst je niet als ondernemer en zal je opdrachtgever loonheffingen moeten betalen en inhouden.

Ben je het niet eens met de VAR die je hebt gekregen, dan kun je in bezwaar gaan. Als je situatie verandert, moet je dit zo snel mogelijk doorgeven door een nieuwe VAR aan te vragen.