Houd de dief uit je vrachtwagen

6 tips voor veilig vervoer

14 november 2014

‘Mobieltje kopen? Hij is van de vrachtwagen gevallen’. Gevallen? Gestolen! En jouw vrachtwagen kan de volgende zijn.

In dit artikel

Als ondernemer kun je op verschillende manieren te maken krijgen met criminaliteit. Denk aan een geweldsdelict, vermogensdelict of vernieling van je eigendommen. Ondernemers in de transportsector hebben vooral met criminaliteit te maken in de vorm van voertuig- en/of ladingdiefstal. En dat gebeurde in 2013 best vaak. De totale schade van ladingdiefstal wordt zelfs op zo’n 350 miljoen euro per jaar geschat.

Ladingdiefstal

Het gaat de dief van een vrachtwagen meestal om de lading. De politie vindt veel voertuigen later zonder lading terug, ergens aan de kant gezet. Vorig jaar werden 233 vrachtauto’s en aanhangwagens gestolen zonder lading. Met lading waren dit er in totaal 47. Het grootste gedeelte van de vrachtwagens wordt langs de snelweg of op een bedrijfsterrein gestolen en dit gebeurt dan meestal ‘s avonds in de weekenden. Dat zijn dus plaatsen en momenten waarop je extra scherp moet zijn. Mocht je slachtoffer worden van een ladingroof, dan kun je dit melden bij de politie. Het Landelijk Team Transportcriminaliteit (LTT) behandelt dan je melding. Maar je wilt een delict natuurlijk liever voorkomen en je goederen veilig te stellen. Hier kun je op letten als je de weg opgaat:

Tips

Preventie begint al bij de werving van je personeel. Zorg dat je werknemers betrouwbaar zijn en waardevolle vracht kunnen vervoeren. Dit kan bijvoorbeeld door vorige werkgevers te bellen en te vragen naar het functioneren.

  • Het gevoel van veiligheid: geef je werknemers een cursus zelfverdediging. Zo worden ze minder snel overmand door overvallers en kunnen ze zichzelf en de vracht beter beschermen.

  • De meest voorkomende vorm van ladingdiefstal in door middel van zeilsnijden. Dieven snijden het beschermende zeil open om te zien of de lading interessant is. Je kunt een extra zeil gebruiken, maar nog beter kun je extra opletten op kwetsbare momenten.

  • Kwetsbare momenten zijn vooral in de avonden en als je de vracht gaat inladen/uitruimen. Dit gebeurt vaak op eigen terrein. Blijf dan met meerdere mensen in de buurt van de vracht.

  • Stop liever niet langs de snelweg of op een

    . Moet dit toch even, houd je voertuig en de omgeving dan extra scherp in de gaten.

  • Let ook goed op je omgeving als je aan het rijden bent. Als vrachtwagenchauffeur zie je veel en kun je verdachte omstandigheden direct melden bij de politie. Zo kun je ook anderen helpen.

Auteur

Romy Donk