Het bruist bij Nederlandse MKB-bedrijven

MKB Innovatie Top 100 2007

15 december 2009

Het bruist bij de Nederlandse bedrijven. Dat is de conclusie van de jury van de MKB Innovatie Top 100 in 2007. De deskundigen beoordeelden vele innovaties en kwamen uiteindelijk tot een ranglijst. Winnaar was Mampaey Offshore Industries uit Dordrecht.

Dat een kleine onderneming wel degelijk een grote rol kan spelen, laat Mampaey Offshore Industries al jaren zien. Met slechts achttien man personeel zijn ze al jaren wereldwijd marktleider op het gebied van aan- en afmeersystemen voor tankers. Om die positie te behouden moet het bedrijf blijven innoveren. De meest recente en winnende innovatie van Mampaey is een nieuw systeem voor sleepboten waarmee volledig wordt afgeweken van ouderwetse sleepboten waar de sleephaak op een vast punt is bevestigd. Het systeem bestaat uit een ovale metalen rails die om de stuurhut ligt. Daarop is een sleephaak bevestigd die zich 360 graden rondom de stuurhut kan bewegen. “Hiermee spelen we in op problemen van klanten”, vertelt winnaar Gerard Mampaey. “We kregen namelijk regelmatig te horen dat sleepboten, waarmee grote tankers aangemeerd worden, kapseisden.” Het DOT-systeem moet dit soort levensgevaarlijke situaties voorkomen.

Octrooi

Alle innovaties uit de top honderd zijn gescreend door adviseurs van het Octrooicentrum Nederland. Daaruit blijkt dat de meeste ondernemingen hun ‘uitvindingen’ al beschermd hebben. Sommige bedrijven hebben zelfs al vele octrooien aangevraagd. Ondanks dat een octrooi geen garantie is voor succes en vaak ook een hele investering is, kiezen toch veel MKB-ers om hun innovatie vast te leggen. Niet alleen profiteert de ondernemer dan van een paar jaar durend monopolie op de uitvinding maar ook deelt het de kennis met andere bedrijven die daardoor tevens verder kunnen ontwikkelen. Hiermee creëer je een innovatieklimaat waar heel Nederland van profiteert.

Selectie

De ‘MKB Innovatie Top 100’ is tot stand gekomen na een voorselectie door Syntens, dat op jaarbasis 20.000 adviezen verstrekt aan het MKB over innovatie. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB toe in staat is. Alle honderd genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd. Opmerkelijk is dat dit jaar vooral veel bedrijven uit de sector bouw bij de top 100 zitten.

Wil je volgend jaar ook in de MKB Innovatie Top 100? De MKB Servicedesk kan je daarbij helpen. Lees onze artikelen over innoveren en stel je persoonlijke vraag.