Toekomst van crowdfunding: Symbid

Crowdfunding Week
Symbid behaalt deze week een investeringsmijlpaal: sinds de start van het platform in 2011 haalden ondernemers samen maar liefst vijf miljoen euro op via het crowdfundingplatform. Hoe ziet de toekomst van crowdfunding eruit? Robin Slakhorst van Symbid geeft antwoord.

Bestaat de bank straks niet meer?

Is crowdfunding voor iedereen geschikt? En hoe regelen wij onze financiering in de toekomst? Om antwoord te vinden op deze vragen, bezocht het team van Crowd Expedition drie Nederlandse crowdfundingplatformen: OnePlanetCrowd, Geldvoorelkaar en Symbid.
 

SYMBID

Oprichters: Robin Slakhorst, Maarten van der Sanden, Korstiaan Zandvliet en Sjoerd Geurts
Achtergrond: studie Entrepreneurship
Vestigingen: Rotterdam, Amsterdam, New York en binnenkort volgen meer Europese steden
Datum van oprichting: april 2011
Personeel: 30
 
Wat maakt Symbid uniek?
Het platform is opgericht voor en door ondernemers. De jongens achter Symbid hebben internationale ambities en werken samen met gevestigde namen. Om schaalbaar betrouwbaarheid te meten, zien ze toekomst in online data.
 

Vijf miljoen euro en beursnotering

“Voorheen waren banken het enige distributienetwerk om geld bij de mkb’er te krijgen. Nu, met de opkomst van internet, wordt de rol van de bank gedigitaliseerd. Onderdeel zijn van zo’n revolutie: dat is fantastisch,” vertelt Robin Slakhorst, een van de oprichters van Symbid.
 
Slakhorst lanceerde in 2011 samen met Maarten van der Sanden, Korstiaan Zandvliet en Sjoerd Geurts het platform Symbid. Op dit moment bestaat het team uit dertig vast medewerkeres. Samen hebben ze meer dan vijftig ondernemers geholpen om in 5 miljoen euro op te halen aan durfkapitaal. Sinds maart dit jaar is Symbid het eerste crowdfundingbedrijf ter wereld waarvan aandelen verhandeld worden op de beurs in New York (tickerssymbool SBID).
 

Startende ondernemers op weg helpen

Tijdens hun studie Enterpreneurship (ondernemerschap) kwamen de oprichters op het idee om financiering voor startups anders aan te pakken. “Bijna iedereen wilde aan het begin van de studie een bedrijf starten”, vertelt Slakhorst. “Aan het eind van de studie ging maar een klein deel daadwerkelijk als ondernemer aan de slag. Hoe kwam dat? Te weinig geld. Een bedrijf starten betekent investeren en de bank geeft starters niet zo makkelijk een lening. De meesten werken nu dan ook bij grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld Unilever.”
 

MKBcrowdfunding.nl

Slakhorst, Van der Sanden, Zandvliet en Geurts bedachten een oplossing: een aandelenmarkt voor en door het mkb. “Crowdfunding was nog heel onbekend. In 2008, toen we hieraan begonnen, kreeg je vijf hits op Google als je erop zocht.” In april 2011 lanceerde Symbid samen met MKB Servicedesk MKBcrowdfunding.nl. Op die manier kreeg het platform meteen meer bekendheid onder de doelgroep: het mkb.
 
“Op dit moment verwijst de site meteen door naar Symbid.nl,” vertelt Slakhorst. “We hebben geleerd dat één platform het best werkt. Je wilt namelijk een zo groot mogelijk groep investeerders bij elkaar brengen.”
 

Hoe werkt crowdfunding met aandelen?

Bij Symbid kun je als mkb’er en startup 20.000 tot 500.000 euro financieren. Particulieren of andere ondernemers (de 'crowd') kunnen voor 20 euro of meer investeren in jouw plan of bedrijf. Ze kopen een aandeel in je bedrijf en krijgen na verloop van tijd dividend uitgekeerd. Of ze verkopen het aandeel tegen een hogere waardering en pakken zo de winst.
 
“Bij ons zijn de ondernemers vrij om zelf hun bedrijf te waarderen en een doelbedrag voor de campagne te bepalen. Als ze het maar kunnen verantwoorden,” vertelt mede-oprichter Slakhorst. “Als platform heb je een zorgplicht: je wilt voorkomen dat de ondernemer en de crowd in de problemen komen. Wij proberen iedereen zo goed mogelijk te informeren. Data is king bij ons: op basis van cijfers dient een investeerder te kunnen beoordelen of een ondernemer investeerbaar is.”
 

Emotie en ratio

“Vertrouwen is opgebouwd uit emotie en ratio,” vertelt Slakhorst. “We vragen de ondernemer eerst om zelf 15 procent van het doelbedrag op te halen bij vrienden, bekenden en familie. Pas als dat gelukt is, plaatsen we de campagne op de website. Als je familie en vrienden je niet vertrouwen, waarom zouden vreemden dat dan doen?"

"Wat betreft de ratio werken wij met ‘due dilligence’. Dat houdt in dat als het doelbedrag is opgehaald, de crowd de ondernemer kan laten checken. Als een meerderheid van de crowd het wil, schakelen we accountants in om na te gaan of de info klopt met de werkelijkheid. Dat kost een percentage van het doelbedrag, maar zo hebben de investeerders meer zekerheid dat de ondernemer betrouwbaar is."
 

"Crowdfunding is nog te vriendelijk"

Slakhorst wil nog veel meer doen met data. “Banken kijken gewoon op je bankrekening. Professionele investeerders verplichten inzicht in de boeken. Crowdfunding is nog te vriendelijk,” vindt hij. Wat betreft de toekomst van crowdfunding, verwacht hij over anderhalf jaar een “shake-out”. “Er zullen straks een tot drie grote crowdfundingplatformen over blijven.” De tijd zal leren of Symbid daar een van is, maar dat het platform groeit (ook in het buitenland) is een feit.
 
Claartje Vogel

'Mkb nog onbekend met nieuwe financieringsvormen'

Crowdfunding en microfinanciering groeien
Er komen steeds meer alternatieve financieringsvormen op de markt, maar veel ondernemers gebruiken het nog niet wegens 'drempelvrees'. Dat staat in...

Start Crowdfunding!

Gratis voorlichting tijdens Nationale Crowdfunding Week
Crowdfunding is de snelst groeiende vorm van financieren en investeren in Nederland. Als de huidige groei doorzet, wordt in 2015 op deze manier al...

“Begin met een CTO en een verdienmodel”

Lessen voor starters van autodeelplatform SnappCar
Pascal Ontijd is medeoprichter van SnappCar: een online platform om auto’s te delen. Mede dankzij een crowdfundingcampagne kan het bedrijf uitbreiden...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten