Ondernemers vinden nieuwe productideeën

Technologie zoekt innovatieve ondernemers

03 maart 2020

Een uitvinding begint vaak met een probleem. Van vieze ruiten tot vervuild drinkwater in Afrika. De onderzoekers van TNO delen tijdens Technologie zoekt Ondernemer de oplossingen die ze hebben bedacht. Zij zoeken alleen nog ondernemers die hun idee verder willen brengen.

Whitepaper: Waarom zou ik innoveren?

Whitepaper: Plannen maken voor innovatie

“De successen beginnen zich op te stapelen. Daarom wordt het waarschijnlijk steeds drukker,” vertelt Jos Keurentjes van TNO. In theater ‘t Spant in Bussum zijn meer dan 400 bezoekers aanwezig voor de tiende editie van Technologie zoekt Ondernemer. Tijdens dit evenement presenteren onderzoekers van TNO hun uitvindingen en productideeën aan ondernemers. “Een uitvinding is pas een innovatie als het wordt toegepast”, legt Keurentjes uit. “Daarvoor zijn ondernemers nodig.”

Stop de doorrijder

De Brabantse mkb’er John Heins was een paar jaar geleden ook op Technologie zoekt Ondernemer. “Ik werd getipt dat de onderzoekers van TNO een voertuigherkenningssysteem presenteerden”, vertelt Heins. “Ons bedrijf Poseidon Security Systems heeft al jaren ervaring met kentekenherkenning en tankstations. Ik zag een kans: als je zowel een kenteken als een voertuig kunt herkennen, dan kun je voorkomen dat mensen na het tanken wegrijden zonder te betalen.”

Spannend

Heins diende een voorstel in. “Het waren spannende weken, want er waren nog meer ondernemers geïnteresseerd”, vertelt hij. “Toen we werden uitgekozen was het een feestje. We zijn maar een klein mkb-bedrijf dus het was voor ons heel wat om samen te mogen werken met een groot bedrijf als TNO. De onderzoekers hebben ons goed geholpen. Inmiddels hebben we ‘Match & Catch’ succesvol gelanceerd en verkocht aan tientallen tankstationsondernemers.”

Op zoek naar weer iets nieuws

David Moonen van The IP Company uit Hoofddorp deed ook eerder mee aan Technologie zoekt Ondernemer. “Zes jaar geleden gingen we samen met TNO aan de slag met een project voor defensie. Dat was een succes en ik ben hier nu, omdat ik hoop dat we met een nieuw idee aan de slag kunnen,” vertelt Moonen.

Tip van de klant

In ‘t Spant zijn allerlei ondernemers aanwezig. Het is alweer de tiende editie, dus veel mensen hebben het al eens meegemaakt. Ruud van der Lem is er voor het eerst. Hij is vooral geïnspireerd door het verhaal van TNO’er Johan Groenestijn. Na zijn ervaringen in Afrika bedacht Groenestijn een manier om drinkwater te testen op darmbacteriën.

“Ik ben bezig met een waterproject in Afrika en daar zou dit goed bij passen,” vertelt Van der Lem. “Maar ik kan het niet ontwikkelen: ik ben vooral geïnteresseerd als klant. Dat mis ik nog wel bij Technologie zoekt Ondernemer, want nu gaat het vooral om samenwerking tussen TNO en het mkb. Misschien is het ook goed om toekomstige klanten te betrekken bij het ontwikkelproces.”

Mogelijkheden ontdekken

Ook Stef Frencken is voor het eerst op het evenement. “Ik werk in de horeca, een weinig innovatieve sector”, vertelt hij tijdens de borrel. “Ik kwam hier om eens te zien wat er allemaal mogelijk is. Dat is zeker gelukt. Je doet veel inspiratie op tijdens de pitches, ook al is niet alles voor jouw bedrijf geschikt.”

Na de presentaties begint het eigenlijk pas, want dan gaan onderzoekers en ondernemers met elkaar praten. “Dat zijn leuke gesprekken,” vindt Frencken. “Achter ieder idee schuilt een eigen probleem of verhaal. Ik ga zo praten met de sportieve dame van die slimme fitnessvideo’s. Dat idee, daar zie ik wel iets in.”

Hoe kan ik meedoen?

Tijdens Technologie zoekt Ondernemer werden negentien ideeën gepresenteerd. Ze zijn terug te vinden op de site. Als jij als ondernemer het idee op de markt wilt brengen, kun je je tot en met 23 oktober aanmelden via het formulier op de website. Je krijgt dan aanvullende informatie en op basis daarvan maak je een voorstel voor een haalbaarheidsstudie. Wordt jouw voorstel goedgekeurd, dan mag je de studie uitvoeren. Je krijgt daarvoor niet alleen hulp van TNO, maar ook een bedrag van 25.000 euro en advies van de Kamer van Koophandel.

Auteur

Claartje Vogel