Productiever op een fietsbureau

Drie partijen maakten samen de Oxidesk

04 december 2014

Acht uur per dag stilzitten is voor niemand gezond. Toch brengen veel ondernemers en werknemers een groot deel van hun werkdag door achter hun bureau. Daar hebben drie partijen samen iets op verzonnen. David Klein (Vormdrift), Marjolein Douwes (TNO) en Jan Beltman (Markant) vertellen over de Oxidesk.

Financieringsvormen voor innovatie

Whitepaper: Plannen maken voor innovatie

“Ik kwam het idee tegen tijdens het event Technologie zoekt Ondernemer dat TNO jaarlijks organiseert,” vertelt ontwerper David Klein. “Hier presenteren onderzoekers hun ideeën aan marktpartijen. Het idee voor een fietsbureau sprak mij wel aan.”

Met dit idee stapte hij naar Jan Beltman van Markant. Ook hij was enthousiast. Markant is een bedrijf dat kantoormeubelen verkoopt waarmee je gezonder kunt werken. “Wij verkopen een lifestyle”, vertelt Beltman. “En daar past de Oxidesk goed bij.”

Overstappen

De Oxidesk is een wit, in hoogte verstelbaar bureau met trappers eronder. In het kantoor van Markant in Houten staan er een stuk of tien. Het personeel en klanten stappen gedurende de dag een paar keer over van hun vaste werkplek naar het fietsbureau. “E-mailtjes beantwoorden of typen op een laptop gaat net zo makkelijk achter de Oxidesk,” vertelt een medewerker terwijl hij aan het bureau zit. “Het werkt best lekker. Je hebt na een tijdje niet eens meer door dat je aan het trappen bent.”

Geen fiets

Ontwerper Klein legt uit dat je op een andere manier trapt dan dat je op de fiets zou doen. “Je beweegt je benen in ellipsvorm, in plaats van in de rondte. Je hebt genoeg steun voor je schouders dankzij de vorm van het tafelblad. Je bovenlichaam blijft zo vrijwel stil. Hierdoor kun je net zo makkelijk schrijven, lezen en praten als achter een normaal bureau.”

Het verschil is dat je achter het fietsbureau productiever blijft. “De naam Oxidesk komt van ‘oxygen’, zuurstof,” vertelt Klein. “Door te bewegen pompt je hart meer zuurstof naar je hersenen en kun je dus productiever werken gedurende de dag.”

Samenwerking

Voordat de Oxidesk er was zoals hij nu in het kantoor staat, moest er nog een hoop gebeuren. “Het idee is bedacht door een van onze onderzoekers,” vertelt Marjolein Douwes namens TNO. “Vormdrift en Markant gingen samen met TNO aan de slag met het eerste concept. TNO dacht mee bij het ontwerpen en gaf ergonomisch advies. Daarnaast deden we tests met eerste versies van het bureau. We willen natuurlijk wel zeker weten dat het écht helpt om de Oxidesk te gebruiken! Uit ons onderzoek bij verzekeraar Achmea blijkt dat mensen net zo productief zijn met deze uitvinding, terwijl ze een stuk gezonder werken. Een derde van de proefpersonen kon zich zelfs beter concentreren met de Oxidesk.”

Niet voor de ingang

Het ‘gezonde bureau’ staat inmiddels bij tientallen bedrijven in Nederland. “Hij is niet voor iedere ondernemer geschikt”, zegt Beltman van Markant. “Het bureau moet echt onderdeel worden van je ‘lifestyle’. Gewoon een Oxidesk voor de ingang zetten omdat het er hip en innovatief uitziet, dat werkt niet. Je medewerkers gaan er echt niet op zitten als ze meteen in de schijnwerkers staan. Zet ‘m juist tussen je andere bureau’s in en nog belangrijker: gebruik ‘m zelf dagelijks.”

Energie opwekken

“Er zijn wel mensen die ‘m acht uur per dag gebruiken, maar de Oxidesk is bedacht als dynamische flexwerkplek, waar je een paar keer per dag een kwartier tot half uur op gaat zitten,” zegt Klein. De ontwerper ziet in de toekomst nog meer kansen. “Je zou bijvoorbeeld ook een dynamo kunnen inbouwen. Dan kun je je laptop opladen door te trappen. Leuk, gezond en een mooie manier om mensen bewust te maken van de waarde van energie. Maar dat is op dit moment nog toekomstmuziek.”