Zzp’ers willen veranderen van bank

Overstapservice biedt soelaas

14 oktober 2014 1 minuten

Van de drie grootste banken van Nederland - ABN-Amro, ING en Rabobank - is 5 tot 6 procent van de zzp-klanten kort daarvoor overgestapt van een andere bank. Dat blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer onder 924 zelfstandigen zonder personeel in Nederland.

“Meer dan 150.000 zzp’ers zijn ontevreden over hun huidige bank en oriënteren zich op een overstap”, aldus Jeroen Sakkers van ZZP Barometer. Redenen voor die ontevredenheid zijn de hoge kosten, de slechte bereikbaarheid en het niet aanbieden of duidelijk communiceren van een speciale rekening voor zzp’ers.

Ook zegt slechts 17 procent van de zelfstandigen bij hun bank terecht te kunnen voor financiering. Om die redenen zijn 94.000 zzp’ers het afgelopen jaar al van bank gewisseld. Zij zijn het meest tevreden over Triodos. Daarna volgen op geringe afstand van elkaar Knab, ING, Rabobank, SNS en ABN-Amro.

Overstapservice

Om het overstappen van de ene naar de andere bank gemakkelijker te laten verlopen, bestaat al enige tijd een initiatief van de Nederlandse banken: de zogeheten ‘overstapservice’. Uit onderzoek van de ZZP Barometer blijkt echter dat maar liefst 50 procent van de zzp’ers niet bekend is met deze service.

Vooral ABN AMRO (21 procent), en in mindere mate ING (16 procent), Rabobank (15 procent) en Triodos (14 procent) moeten zich zorgen maken als deze overstapservice bekender wordt onder de zzp’ers in Nederland, omdat 14 tot 21 procent van hun zelfstandige klanten zich aan het oriënteren is op een overstap naar een andere bank.

Auteur

Hotze Zijlstra