Ga jij met ons mee naar Kopenhagen?

Ondernemers-avonturen in Denemarken

01 december 2017

Claartje Vogel bezoekt deze week in Kopenhagen avontuurlijke Nederlandse ondernemers die een bedrijf zijn begonnen in de Deense hoofdstad. Waarom zijn ze de grens overgegaan en hoe vergaat ze dat? Ook doet de journalist verslag van de belangrijkste trends en tips voor ondernemers op het internationale event Crowdsourcingweek Europe. Haar eerste blog.

E-book 'Eerste hulp bij Internationaal ondernemen'

Ondernemen in Denemarken is interessant

Scandinavië is een van de belangrijkste exportbestemmingen van Nederland. Er zijn zo’n 560 Nederlandse bedrijven gevestigd in Noordse landen. Ondernemen in Denemarken is namelijk helemaal geen gek idee, als je bedenkt dat het land in 2010 nog werd uitgeroepen tot het beste land ter wereld om een bedrijf te starten. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat je makkelijk in contact komt met instanties, minder papierwerk hoeft in te vullen en dat er genoeg kansen liggen.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn Deense consumenten koopkrachtig en is er ruimte voor allerlei consumentenproducten. Biologische producten winnen, net als bij ons, aan populariteit. Verder is het een gunstig land om te exporteren (Denemarken is lid van de EU, al doet het land niet mee aan de euro) en gebeurt er veel op het gebied van innovatie: op een internationale ondernemersranglijst uit 2011 staat het land op nummer één, boven Canada en de Verenigde Staten.

Crowdsourcingweek

Genoeg reden om op ontdekkingsreis te gaan naar dit Scandinavische land. Van 14 tot en met 17 oktober ben ik namens MKB Servicedesk en tijdschrift De Zaak in Kopenhagen. Ik doe daar samen met Crowd Expedition verslag van Crowdsourcingweek Europe: een driedaags evenement over de collaborative economy (deeleconomie, crowdsourcing, crowdfunding), innovatie en internationale ondernemerstrends. Deze week zet ik dagelijks - via een blog - de belangrijkste tips, bijzonderheden en quotes voor jou als ondernemer op een rij.

Op bezoek bij Nederlandse pioniers

Daarnaast ga ik op bezoek bij Nederlandse ondernemers in Kopenhagen. Waarom zijn zij de grens over gegaan? Is het echt zo makkelijk om een bedrijf te starten in Denemarken? En welke tips hebben zij voor andere Nederlanders die internationaal willen ondernemen?

Ook mag ik op visite bij de Deense versie van MKB Servicedesk/De Zaak. Komende dinsdag vertellen de redacteuren van Iværksættere (vertaald: ‘Ondernemers’) mij alles over de Deense ondernemer. En wie weet kunnen wij als redactie ook nog iets leren van het Deense ondernemersmagazine!

Tips, vragen of suggesties? Graag!

Stuur een mail naar claartje@mkbservicedesk.nl of tweet naar @claartjevogel

Auteur

Claartje Vogel