'Haal winst uit je afval'

Hoe maak ik winst in de circulaire economie?
De ‘circulaire’ economie biedt volop kansen. Ondernemer en coach Alexander Prinsen reist de wereld rond om te leren hoe je als ondernemer nu echt winst kunt maken door duurzaam te ondernemen. “Voorbeelden en kansen te over,” vertelt Prinsen. Hij deelt zijn kennis.
Waarom zou ik innoveren?
Klik hier
Download het whitepaper!
Naar MijnMKB
Hoe maak ik een innovatieplan?
Klik hier
Lees 'Plannen maken voor innovatie
Naar MijnMKB
“Winst maken door ketens te sluiten: dat is in het kort ondernemen in de circulaire economie,” legt Alexander Prinsen uit. “In 2013 ben ik voor mezelf begonnen als coach. Ik hielp ondernemers om duurzame businessmodellen te ontwikkelen. Maar op een dag dacht ik: wat weet ik er nou echt van? Ik besloot een wereldwijde studiereis te maken.”
 

Haal meer uit je koffie

Alexander Prinsen maakt een reis rond de wereld om te ontdekken wat duurzaam ondernemen betekent. “Mijn idee was dat je het best kunt leren van ervaringsdeskundigen. Daarom zoek ik leermeesters wereldwijd op om te begrijpen wat nodig is om duurzame bedrijfsmodellen te implementeren. Zo ging ik op bezoek bij Lung Meng Technology Co. in Taiwan. Zij maken stonepaper: papier van steen, dus zonder water en bomen. Dichterbij huis is RotterZwam, een bedrijf dat koffieafval verwerkt tot er niets meer over is. Het bedrijf kweekt er oesterzwammen op en verwerkt het in bioplastics, biobrandstof en compost.”
 

Goed doen en winst maken

Goed doen voor de wereld en daar meer winst uit halen is de kern. “Het kan,” zegt Prinsen. “Dat heb ik het afgelopen jaar geleerd. Er zijn heel veel nieuwe bedrijfsmodellen te bedenken als je op een andere manier naar de wereld kijkt. Het is een economie van overvloed. Maar er is wel een mentaliteitsverandering nodig. We moeten anders nadenken over ‘afval’: niet als iets om weg te gooien, maar iets om meer geld mee te verdienen.”
 

Internet

Prinsen doet zoveel kennis op dat hij besluit een boek te schrijven: Masters of Beautiful Achievements. Hierin bundelt hij al zijn kennis en inspireert hij ondernemers om op zoek te gaan naar nieuwe bedrijfsmodellen. “Ik noem volop voorbeelden. Met de referenties die ik geef kun je als ondernemer je eigen expeditie starten om kansen te ontdekken. Je hoeft niet fysiek op wereldreis: kennis is wereldwijd beschikbaar dankzij internet. Denk aan Youtube-video’s, specialistische websites, academische papers of experts op social media.”
 

Samenwerken

“Je kunt het niet alleen,” vertelt Prinsen. “Om een keten te sluiten heb je meerdere ondernemers en specialisten nodig. Je kunt als ondernemer het afval van een ander bedrijf gebruiken om te verwerken in een nieuw product. Dat bedrijf verdient dan aan iets wat ze normaal weg zouden gooien, of bespaart op afvalverwerking. Jij maakt winst met een nieuw product. Samenwerken met wetenschappers helpt je om continu nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Uiteindelijk gaat het er om dat je geen afval en meer geld overhoudt.”
 

Crowdfunding

Om zijn boek te publiceren heeft hij een crowdfundingcampagne gestart. Die is vrijdag afgelopen. “Helaas niet geslaagd. Hij bleef steken rond 50 procent,” vertelt Prinsen. “Het project is denk ik nog niet concreet genoeg voor crowdfunding. Maar dat komt wel. Of ik het weer via crowdfunding probeer weet ik niet, misschien kan ik op de ouderwetse manier wel genoeg investeerders vinden.”
 
Tot die tijd blogt hij op zijn eigen site regelmatig over projecten uit de circulaire economie. Volg Alexander Prinsen op Twitter.

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten