Koken voor de buren. En de achterburen.

Ondernemer in beeld | Marieke Hart, Thuisafgehaald

21 oktober 2016

Je komt hongerig thuis na een dag vol afspraken en nieuwe ideeën. De kinderen zijn moe na een dag school, maar o ja: je moet nog boodschappen doen. Intussen komen de meest fantastische kruidengeuren uit het huis van de buurvrouw. Het is wat sociaal ondernemer Marieke Hart meemaakte. Ze vroeg de buurvrouw of ze extra porties wilde maken, tegen een vergoeding. En besloot er een sociale onderneming omheen te bouwen: Thuisafgehaald.

Whitepaper Haal meer uit mvo

Thuisafgehaald bestaat sinds maart 2012 en heeft het grote publiek gevonden. Bijna 9 duizend hobbykoks bieden via het deelplatform hun maaltijden aan, aan bijna 70 duizend afhalers. Een kleine 160 duizend gerechten zijn inmiddels bereid en Thuisafgehaald heeft dik 100 duizend ontmoetingen mogelijk gemaakt.

Draadjesvlees

Mooie cijfers, waar mede-oprichter Marieke Hart trots op mag zijn. Ze is dan ook een fervent voorstander van de deeleconomie en dat wat delen oplevert: een lekker bord eten én gezellig contact in je buurt. Ga je vandaag een bordje stamppot ophalen bij je achterbuurvrouw, morgen deel je je appeltaart met die ene dame van twee straten verderop.

Het werkt simpel: je registreert je en meldt je als afhaler aan voor een maaltijd van iemand uit de buurt. Mevrouw Pietersen die vanavond draadjesvlees maakt en daar zes porties van in de aanbieding heeft, bijvoorbeeld. Je stuurt wat berichtjes over en weer met mevrouw Pietersen: over hoelaat je langs zult komen en wat voor een bewaarbakje je mee moeten nemen. Vervolgens staat het draadjesvlees op het afgesproken tijdstip op je te wachten. Je kletst gezellig wat, ziet het huis van de buurvrouw van binnen en rekent de maaltijd af. Smaakt het? Dan geef je 'jouw kok' een digitaal bedankje op het Thuisafgehaald-platform en vertel je of het smaakte. Die review komt op het profiel van mevrouw Pietersen, zodat de hele buurt weet hoe jouw maaltijd beviel en of mevrouw Pietsersen een aanrader is als thuiskok. "Op een deelplatform is de manier waarop je vertrouwen faciliteert heel belangrijk," vertelt Marieke. "Daarom zijn die reviews zo belangrijk; het geeft buurtgenoten een indruk wat ze kunnen verwachten. Het is tenslotte best een drempel waar je overheen moet, zeker in het begin. Ik vind het ook altijd spannend om een nieuwe kok te bezoeken. 'Bij wie sta ik straks in de woonkamer?'" 

Gezellig en sociaal

Terug naar de deel-trend. Enthousiast: "Goed dat er steeds meer initiatieven zijn die delen makkelijker maken. Dat heeft namelijk een heleboel voordelen voor mensen en de samenleving. Het is voordelig, duurzaam, gezellig, sociaal. Via Thuisafgehaald komen thuiskoks en afhalers met elkaar in contact. Dat heeft een grote impact op de samenleving, op verschillende buurten."

50-plus

Met haar verhaal over delen en over Thuisafgehaald trekt Marieke op dit moment het land door. Ze bezoekt mkb-bijeenkomsten die georganiseerd worden door UWV, MKB Servicedesk en MKB-Nederland, rondom de campagne 'Open voor 50-plus'. "Ik vertel hoe Thuisgehaald is opgebouwd rondom communicatie met elkaar, over de opkomst van de deeleconomie en over delen in de praktijk. Wat dat met 50-plus te maken heeft? Nou, door te delen, kun je anderen verder helpen. Bijvoorbeeld door in je netwerk de vraag uit te zetten wie een vacature heeft en diegene te koppelen aan een 50-plusser die een baan zoekt en veel aan het betreffende bedrijf kan toevoegen.

Tijdens de bijeenkomsten krijgt Marieke regelmatig de vraag wat eigenlijk het verdienmodel van Thuisafgehaald is. "Allereerst is het een sociale onderneming, dus ik definieer winst breed. Maar natuurlijk wil ik de kosten wel kunnen dekken. Per transactie krijgt Thuisafgehaald daarom 25 cent provisie. En we hebben ook betaalde diensten. Catering bijvoorbeeld, waarvoor je een abonnement moet afsluiten. En er zijn gesponsorde food events, zoals de week van de witlof."

Auteur

Lenneke Arts