Kredietunies

Wat is een kredietunie? | Overzicht kredietunies

25 februari 2020

In Nederland komen er naast bancaire financiering steeds meer 'alternatieve' financieringsvormen op de markt. Ondernemers kunnen nu ook via kredietunies aan geld komen. Maar wat zijn kredietunies precies en waar kun je kredietunies vinden die al krediet verstrekken? Een overzicht.

Whitepaper Financieringsvormen en regelingen

Wat is een kredietunie?

Een kredietunie is een samenwerkingsvorm (coöperatie) van bedrijven binnen een bepaalde regio of branche, gericht op het onderling verstrekken en verkrijgen van krediet. Zo heb je bijvoorbeeld een kredietunie voor bakkerijen en een kredietunie specifiek voor ondernemingen in de regio Haarlemmermeer. De oprichters van de kredietunie beheren het geld van kredietverstrekkende ondernemingen binnen de unie en verstrekken het krediet aan kredietbehoevende ondernemingen binnen de unie. Het idee van kredietunies in de huidige vorm is overgewaaid uit Amerika en heeft de afgelopen jaren vorm gekregen in Nederland.

Net als een bank vraagt een kredietunie om rente en stelt het voorwaarden voor kredietverlening. Als je in een branche of regio zit van een kredietunie, kun je via de website van de kredietunies meer lezen over de voorwaarden en je aanmelden.

Belangenorganisatie

Kredietunies hebben in Nederland ook een belangenvereniging/samenwerkingsverband: de Vereniging Samenwerkende Kredietunies. Deze vereniging ondersteunt startende kreditietunies en helpt ze verder te groeien. Daarnaast vertegenwoordigt de vereniging de leden richting de overheid en andere partijen. Inmiddels heeft de vereniging 24 leden.

Auteur

Raphael Klees