Mobbr: anders werken, anders betalen

Hoe zorg ik voor meer samenwerking?

03 maart 2020

Voor innovatie is een nieuw type organisatie nodig. Dat blijkt volgens Ernesto Spruyt (38) en Patrick Savalle (48) van Mobbr uit de praktijk. Steeds meer innovatieve ondernemers ontdekken de voordelen van crowdsourcing en een flexibele organisatie. Maar hoe vind je mensen en hoe geef je die een eerlijke vergoeding? Spruyt en Savalle hebben een oplossing.

Whitepaper: Waarom zou ik innoveren?

Mobbr.com is een Nederlands platform dat internationaal de aandacht trekt. Nadat het bedrijf begin 2014 een half miljoen aan investeringen binnensleept, beginnen Spruyt en Savalle hun internationale promotiecampagne tijdens de Crowdsourcing Week in Singapore. In oktober lanceren ze de gloednieuwe website tijdens Crowdsoucing Week Denemarken.

Samenwerking

“Crowdsourcing is heel internationaal”, legt Savalle uit. “Dat maakt het ook interessant. Als de ene werknemer uit je crowd gaat slapen, kan iemand aan de andere kant van de wereld verder werken.”

Samenwerking, daar gaat het om bij crowdsourcing. ‘Enterprise crowdsourcing’ (crowdsourcing voor bedrijven) houdt in dat jij als ondernemer mensen vraagt om mee te werken aan jouw project. “In plaats van dat één werknemer acht uur per dag aan een project werkt, werken twee, vier of tien personen samen aan de opdracht,” legt hij uit. “Zo heb je veel meer kennis en kunde beschikbaar.”

Meest innovatieve bedrijven

“Crowdsourcing gaat de manier waarop bedrijven werken drastisch veranderen, al staat het in Nederland nog in de kinderschoenen,” vertelt Ernesto Spruyt. “Bedrijfsprocessen worden vele malen efficiënter. Kijk maar naar Google, Zappos, General Electric: de meest innovatie bedrijven ter wereld zijn er al mee bezig.”

Social intranet

Crowdsourcing kun je niet alleen gebruiken om mensen buiten je bedrijf te laten meewerken, maar ook om je medewerkers effectiever te laten samenwerken. Spruyt: “Veel grote bedrijven willen een ‘social intranet’, maar hebben moeite om mensen enthousiast te krijgen het ook echt te gebruiken. Onze visie is dat je dan ook een goed beloningssysteem nodig hebt. Een sociaal systeem, dus belonen naar rato van productiviteit."

TeamPark

Dat is precies wat Spruyt en Savalle hebben ontwikkeld. Spruyt werkte als freelance adviseur voor startups, tot hij Patrick Savalle tegenkwam.  Het was Savalle die de basis legde voor Mobbr: een systeem om crowdsourcing te managen en te betalen. De innovatie-expert werkte bij ICT-bedrijf Sogeti en ontwikkelde een methodiek om via crowdsourcing samen te werken en te innoveren binnen en buiten bedrijven. Hij schreef daar in 2006 al een boek over (TeamPark - van crowd naar community).

Websites genoeg

“Er bestaan al heel veel websites waarop je kunt crowdsourcen,” vertelt Spruyt. “Denk aan marktplaatsen voor ontwerpklussen zoals 99Designs. Het nadeel is dat je hier niet optimaal gebruik maakt van je crowd. Er is één winnaar met het beste ontwerp die geld krijgt, maar geen interactie tussen de ontwerpers.” Er zijn wel platformen om op samen te werken, zoals IT-platform Github. Je zet daar een taak op en mensen kunnen samenwerken aan het project. “Maar dit platform heeft geen mogelijkheid om meerdere mensen te betalen voor hun werk. Die manier hebben wij ontwikkeld.”

Eerlijk salaris

“Wij noemen het social salary: sociaal salaris,” zegt Savalle. “Via Mobbr krijg je betaald op basis van je bijdrage aan het project. Heb jij het meeste werk in een taak gestoken? Dan krijg jij ook het grootste percentage.”

Het werkt als volgt: je zet als opdrachtgever een taak op een platform of je eigen website. Vervolgens ga je naar Mobbr, je geeft op waar je taak staat en je kiest het bedrag dat je er aan uit wilt geven en de verdeelsleutel. Als de taak voltooid is, faciliteert Mobbr de betalingen. Veel verschillende mensen kunnen werken aan een project en er geld uit halen. “Andersom kan ook: je kunt ook samen een taak uitzetten en uitbetalen,” zegt Savalle.

Online werken

Crowdsourcing is volgens Savalle en Spruyt geschikt voor al het werk dat mensen online kunnen doen. “Denk aan software programmeren, illustraties ontwerpen, video’s editen, marktonderzoek, teksten schrijven, brainstormen. Je kunt zelfs je helpdesk crowdsourcen met een online platform."

Meer weten over Mobbr? Check de video-uitleg.