“Wij maken de ultieme selfie”

Minify Me ontwierp een 3D-scanner voor mensen

06 september 2018

Een mini-kloon van jezelf, je geliefde, je kinderen of van je hele team: leuk toch? Met de 3D-scanner van Frank van Schadewijk en Maarten de Coninck kun je een schaalmodel van jezelf laten printen. Hoe maakten zij van een fascinatie hun businessmodel?

E-book 'Eerste Hulp bij Innovatie'

De 3D-scanner van het bedrijf Minify Me lijkt rechtstreeks uit een sciencefictionfilm te komen. Het apparaat is bekleed met felgekleurde ledlampen en maakt robotachtige geluiden. Ondernemer Frank van Schadewijk zit achter zijn laptop terwijl een klant in de ‘Minifier’ stapt. Het apparaat begint te piepen en de plaat waarop de persoon staat, draait rond.

Jezelf mee naar huis

Een minuut lang mag de klant niet bewegen. “Anders zit zijn neus straks aan de verkeerde kant,” zegt Van Schadewijk’s zakenpartner Maarten de Coninck. Zodra de scan af is, krijgt de klant een kaartje met daarop een QR-code. Die scant hij met zijn smartphone, om zichzelf in 3D te kunnen zien. Het resultaat mag er wezen: je herkent de kleur van je ogen, de vorm van je kin en zelfs de vouwen in je t-shirt. Deze scan neemt de klant direct mee naar huis. Over een paar weken volgt het plastic beeldje thuis in de brievenbus.

Bedrijf naast eigen ondernemingen

De ondernemers achter Minify Me ontmoeten elkaar in MidWest in Amsterdam-West. Op dat moment hebben de partners ieder hun eigen bedrijf gevestigd in het pand. Van Schadewijk is architect, De Coninck heeft een reclamebureau. Gezamenlijk beginnen ze Minify Me, naast hun eigen twee bedrijven. “We raakten aan de praat en ontdekten dat we allebei een fascinatie voor de mogelijkheden van 3D-printen hebben,” vertelt De Coninck.

De twee ondernemers smeden plannen en besluiten: we gaan het gewoon dóen! Ze vormen een goed team, vindt De Coninck. "We houden allebei van knutselen met techniek, maar waar ik meer expertise heb op het gebied van marketing, heeft Frank veel ervaring met 3D-ontwerpen door zijn werk als architect."

Zelf gebouwd

Het apparaat en de software hebben de ondernemers zelf gebouwd, op basis van allerlei informatie die ze online vonden. Begin september presenteerden de ondernemers het apparaat op festival Into the Great Wide Open. Van Schadewijk: “Ik was wel zenuwachtig. Zou alles werken? Maar alles ging goed, in twee dagen maakten we zo’n vijftig scans en poppetjes.”

Speelhal als opstapje

Door het succes op het festival besloten ze verder te gaan met de onderneming. Tot nu toe scannen Van Schadewijk en De Coninck zo’n zes klanten per week. “Maar dat aantal gaat waarschijnlijk snel groeien,” zegt Van Schadewijk. “Deze week zijn we verhuisd van een onopvallende plek in Amsterdam-West naar een toeristische plek in het centrum. Daar hopen we meer voorbijgangers te trekken.”

Voor dit nieuwe pand heeft het duo verschillende gesprekken gevoerd met diverse partijen. “Om te zien of samenwerking mogelijk was,” legt De Coninck uit. “Uiteindelijk was speelhal TonTon club op de Wallen geïnteresseerd. Voor hun is het een nieuwe toevoeging aan het bestaande aanbod, voor ons een mooi opstapje naar meer klanten.”

Concurrenten

Minify Me is niet het enige bedrijf dat 3D-prints van mensen maakt. “In Duitsland zit een vergelijkbaar bedrijf. Zij maken mensen echt levensecht na, in kleur,” vertelt De Coninck. “Maar dan kost zo’n poppetje ook honderden euro’s. Wij doen het voor 55 euro. Ook heel gedetailleerd, maar niet in kleur. Dat is namelijk minder gedetailleerd en breekbaarder.”

Een andere concurrent van het bedrijf is de HEMA, die adverteert met 3D-scans. Hebben De Coninck en Van Schadewijk daar last van? De Coninck maakt zich geen zorgen: “Ze hebben geen permanente opstelling, maken kleine figuren en zijn duurder.”

Augustus 2017: 

Op dit moment is Minify Me druk bezig met de doorontwikkeling van hun Augmented en Virtual reality dienstverlening. Hierdoor hebben zij op dit moment helaas geen tijd voor 3D scan opdrachten. Je kunt op dit moment dus ook geen afspraak maken voor een 3D scan.