Ondernemers uit Oss in de spotlight

Verhalen van Brabantse vernieuwers

03 maart 2020

"In Oss gebeurt het," vertelt Rob van den Ende, eigenaar van The Notepad Factory. Hij was degene die het team van MKB Servicedesk uitnodigde voor een toer langs de meest innovatieve bedrijven van de Brabantse stad. Met de oranje MKBuzz reed de redactie naar The Notepad Factory, Kaal Masten, Dome-X en Pivot Park. Bekijk het reisverslag en de inspirerende ondernemersverhalen.

Whitepaper: Hoe lanceer ik een nieuw product?

Oss is een ondernemende stad. Meer dan 9000 ondernemers hebben zich er gevestigd. Op donderdag 13 november bezocht de MKBuzz vier van deze bedrijven. Ieder met zijn eigen verhaal over ondernemen, vernieuwen en groeien.

The Notepad Factory: een echt familiebedrijf

Rob van den Ende is producent en ontwikkelaar van promotionele schrijfblokken. Zijn familiebedrijf The Notepad Factory ontstond in 1867 in Rotterdam. Dit groeide uit tot een kantoorvakhandel en fabriek. In de jaren '70 besloten Carel en zijn zoon Rob van den Ende de kantoorvakhandels te sluiten en helemaal verder te gaan als grafische drukkerij. Toen ze in 1979 moesten uitbreiden, verhuisde de drukkerij naar Oss.

Twee broers aan het roer

Op dit moment runnen Rob en zijn broer Carel samen het bedrijf. Qua uiterlijk lijken ze sprekend op elkaar, maar qua karakter zijn ze heel verschillend. Daarom hebben ze ieder hun eigen taak. Carel regelt vanuit zijn 'vissenkom' in het midden van de productieruimte dat alle boekjes, post-its en proefwerkpapieren netjes gedrukt worden. "Hij zorgt dat alles goed verloopt. Heel knap is dat," zegt Rob. Op zijn beurt is Carel onder de indruk van de verkoopvaardigheden van zijn broer.

Innovatie bij The Notepad Factory

The Notepad Factory werkt voor grote merken en is continu bezig met vernieuwen.  Een nieuw product is bijvoorbeeld het notepad op stonepaper: boomvrij, milieuvriendelijk, watervast en recyclebaar papier. Om steeds met nieuwe ideeën te komen, werken de ondernemers samen met universiteiten en andere bedrijven. Het bedrijf exporteert over de hele wereld, maar heeft slechts twinitig medewerkers omdat het productieproces heel efficiënt is ingericht.

Pivot Park: samenwerken aan medicijnen

Op de plek van de voormalige onderzoeksafdeling van farmaciebedrijf MSD in Oss zit Pivot Park. Het is een verzamelplek voor zelfstandige mkb-bedrijven die bezig zijn met medicijnen. De ondernemers mogen gebruik maken van de bestaande apparatuur en kennis. "Dat is niet het enige dat dit terrein aantrekkelijk maakt," vertelt directrice Mirjam Mol. "We proberen zoveel mogelijk verschillende ondernemers te verzamelen, zodat zij elkaar kunnen versterken."

Sneller door open innovatie

Zo zijn er niet alleen bedrijven gevestigd die onderzoek doen naar medicijnen of deze verder ontwikkelen medicijnontwikkelaars, maar ook bedrijven met ondersteunende diensten, bijvoorbeeld op het gebied van screening, intellectueel eigendom, productie en IT. Er zijn nu al tientallen bedrijven gevestigd die regelmatig samenwerken. Dat moet innovatie versnellen. "Dat is meer dan welkom in de farmaceutische industrie," vertelt Mol. "Het duurt vaak jaren voor nieuwe medicijnen op de markt komen. Wij hopen dat proces te versnellen door faciliteiten beschikbaar te maken en open innovatie te stimuleren."

Kaal Masten: vernieuwen is leuk

De meest duurzaam geproduceerde masten ter wereld komen uit Oss. Jos van den Hurk geeft leiding aan zo'n honderd medewerkers, waarvan er 45 werken in de fabriek. De rest vervoert en installeert masten over de hele wereld. Kaal Masten exporteert de licht-, hoogspannings- en reclamemasten van Noorwegen tot de Verenigde Arabische Emiraten.

Van den Hurk vindt het leuk om steeds nieuwe dingen te bedenken. Hij maakt dan ook van alles in zijn fabriek: van verkeersmasten tot de masten voor de maandelijkse nationale sirene. Zijn nieuwste uitvinding zijn lichtmasten op zonne-energie, die vooral goed verkopen in het Mdiden-Oosten. Waarom? Dat vertelt hij in onderstaande video.

Dome-X: cocreatie in de bouw

De laatste stop van de MKBuzz was Dome-X: het cocreatie-centrum van bouwbedrijf Hendriks. Het gebouw is vorig jaar geopend en gebouwd volgens de nieuwste duurzame technieken. "De belangrijkste motivatie om Dome-X te bouwen was het nieuwe werken," vertelt projectleider Paul Jansen.

"Er zijn dynamische werkplekken, plekken om te vergaderen en ontmoetingsplaatsen. Aan de ene kant willen wat dat onze eigen mensen flexibeler kunnen werken. Anderzijds zoeken we meer samenwerking met klanten, leveranciers en andere externe mkb'ers. Daarom bieden we ook werkruimte aan andere bouw- en vastgoedbedrijven." Volgens Hendriks Bouw en Ontwikkeling is beter samenwerken in de bouw de toekomst. In onderstaande video vertelt Jansen meer over die visie.