Bierbrouwers-revolutie

Column Alexander Prinsen | Circulair ondernemen
Oude ambachten lijken een inhaalslag te maken. Barista’s kunnen op ambachtelijke wijze hun koffie brouwen en spelen daarmee een rol in een circulaire economie. Maar ditzelfde geldt voor ambachtelijk gebrouwen bier dat steeds populairder lijkt te worden.
Waar sta jij op de innovatieladder?
Klik hier
Doe de scan!
Naar MijnMKB
Hoe maak ik een innovatieplan?
Klik hier
Download het whitepaper
Naar MijnMKB
Er zijn workshops om thuis je eigen bier te brouwen en wereldwijd is het aantal zelfstandige brouwers volgens mij nog nooit zo groot geweest. Dit alles heeft mijn nieuwsgierigheid gewekt. In het kader van mijn Masters of Beautiful Achievements vraag ik mij af: kunnen lokale bierbrouwers, net als vakgenoten in de koffie, een wereldwijde revolutie veroorzaken?
 

Circular economy

Waar ik vooral nieuwsgierig naar ben, is hoe lokale bierbrouwerijen direct kunnen bijdragen aan het creëren van een grotere kringloop, of zoals dat tegenwoordig hip ‘circular economy’ heet, zonder dat het hun eigen belang schaadt? Dus dat een bierbrouwer onderdeel wordt van de voedsel-, energie- en waterketen in een stad.
 

Tweehonderd brouwerijen

Dolgraag wilde ik voor mijn Master of Beautiful Achievements brouwerijen bezoeken, maar geld en tijd vormden een belemmering. Wel sprak ik over de telefoon met Jim Lueders, een heuse bierconsultant. Jim deed in 1990 zijn opleiding bij Doemens Brewery School Munich en heeft inmiddels tweehonderd brouwerijen in vijftien landen bezocht. Als consultant helpt hij om brouwerijen met een capaciteit tot 35.000 barrels op te starten en te optimaliseren. Jim heeft in Montana de Wildwood Brouwerij opgekocht om zijn kennis in de praktijk te brengen.
 
 

Bier, brood en banen

Als we in systemen denken, dan kun je ondernemen zien als een aaneenschakeling van leveranciers die elkaar ondersteunen door elkaars afval als grondstof te gebruiken. Een bierbrouwerij staat ineens aan het begin van een keten die nieuwe marktkansen creëert die eerder in onbekend waren. Het maakt de bierbrouwerij anno 2014 tot een sociale onderneming. De brouwer voorziet in bier, brood en banen.
 

Obstakels

Maar wellicht dat je nu denkt: ja ja, leuk dat het er in theorie zo mooi uitziet, maar het zal allemaal wel heel erg ingewikkeld zijn om zo’n keten te organiseren. Nu vertelde Jim van Wildwood Brewery mij ook dat de realiteit weerbarstig kan zijn en volharding nodig is om een de ecobrouwerij tot een succes te maken. “Het is nu moeilijk om ons ecosysteem in te passen in de vele gesloten systemen die de maatschappij rijk is. Om een voorbeeld te geven: we willen op een verantwoorde manier brood maken, maar de gezondheidsreglementen zeggen geen over woord over de voedingswaarde van het gebruikte graan we daarvoor willen gebruiken. Hier zijn simpelweg geen data over beschikbaar.”
 

Praktijkcases

Als je kringloopsytemen binnen de huidige economische praktijk wilt inpassen, kun je dus op obstakels stuiten. Maar goed, als je met iets compleet nieuws begint valt dat natuurlijk wel te verwachten. Daarnaast bewijzen tal van ondernemingen dat het kan. Hier volgen een paar voorbeelden:
  • In Amsterdam is Wouter Hassing van Meat the Mushroom bezig het bierafval te verzamelen van lokale Amsterdamse brouwers om daar zwammen op te kweken.
  • Het Rotterdamse Superuse Studios is bezig om als ketenregisseur afvalstromen van o.a. bierbrouwers in te zetten om nieuwe ketens te creëren op het eigen industrieterrein de Binckhorst. De eerste tests met het bakken van brood zijn al succesvol afgerond en gesprekken met restaurants lopen.
  • Taiwan Beer bleek zelfs een restaurant op haar terrein te hebben waar men brood bakte van de gebruikte gerst van een brouwerij. Na het bestellen van mijn broodje in dit café was ik blij verrast toen mijn host mij erop attendeerde dat dit brood uit de bierbrouwerij kwam.
  • En ook onze nationale brouwer Heineken blijkt druk bezig te zijn om haar afvalstromen nuttig te maken. De algenoptie wordt onderzocht en er worden planten ingezet om het afvalwater te zuiveren, zodat er schoner water wordt geloosd dan waarmee begonnen is. Stel je eens voor: je bezoekt de Heineken Experience en na afloop toost je niet alleen met bier maar ook met Heineken-brood en zwammen. Wat een wonderlijke wereld zou dat toch zijn.
 

Alexander Prinsen

Alexander is in 2013 een wereldreis begonnen, waarbij hij lokale projecten bezoekt die bezig zijn met duurzaamheid, economie, biomimicry en wetenschap. Dit is nu eigen promotieonderzoek geworden naar de toekomstige maatschappij.
(Deze blog verscheen eerder op Ygenwijs)

Hoe maak ik meer winst met minder middelen?

Ken Webster over de circulaire economie
Nemen, maken, weggooien. Op dit moment produceren de meeste bedrijven volgens een lineair systeem. “Ze kunnen veel meer winst behalen door anders om te gaan met grondstoffen,” vertelt Ken Webster, hoofd innovatie bij de Ellen MacArthur Foundation. Hoe haal je als ondernemer meer winst in de circulaire economie?
hoe-maak-meer-winst-met-minder-middelen-161014142800.png

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres - kantoor Agency No9:
Spaklerweg 53
1114 AE Amsterdam
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten