‘Wij vinden het leuk om een mooi bedrijf op te bouwen. Van niets, iets te maken’

Ondernemer in beeld | Wouter de Vries, YourSurprise

01 december 2017

Als webshop voor gepersonaliseerde liedjes in 2005 begonnen en nu is YourSurprise.com een van de marktleiders in gepersonaliseerde cadeaus in twaalf landen waaronder Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en de Nordics. Hoe doen ze dat? We spraken een van de oprichters: Wouter de Vries (35).

Samen met zijn compagnon Gerbrand Verton (34) runt hij vanuit Zierikzee de online cadeauwinkel YourSurprise met nu zo’n 60 fte. Dat blijft niet onopgemerkt. Zo won het jonge bedrijf in 2014 de Cross Border E-commerce Award van Thuiswinkel.org. We spreken hem na afloop van zijn presentatie op één van de hoofdpodia op de WebWinkelVakdagen. “Ik dacht dat ik in een achteraf zaaltje zou staan,” zegt de bescheiden Zeeuw.

Van niets, iets maken

In 2005 wilden de twee schoolvrienden na hun studie ‘iets met internet, iets schaalbaars en iets internationaals’ beginnen. Met 5000 euro startgeld begonnen Gerbrand en Wouter op een zolderkamertje: “We komen allebei uit een ondernemersfamilie: schoenen en een drukkerij. We vinden het leuk om een mooi bedrijf op te bouwen. Om van niets, iets te maken. Bij een dienstverlenend bedrijf als dat van de onze moet dat wel in je genen zitten. We hadden overigens allebei niets met muziek of cadeaus.”

Alles vanuit Zierikzee

De webwinkel bevat meer dan duizend cadeaus welke in Zierikzee worden gepersonaliseerd en wereldwijd verstuurd. De helft van de omzet komt nu uit het buitenland. Vanaf dag 1 hadden ze al een internationale ambitie: “De wereld is groter dan alleen Nederland, per definitie zou iedereen in ons land dat wat vaker mogen denken. Zeker met internet: grenzen bestaan bijna niet. Soms ga je op je gezicht, maar het is superleuk om te doen.

Wij benaderen internationalisering heel praktisch. Zo ontwikkelden we een platform dat per land gecustomised kon worden, zonder dat het onbeheersbaar zou worden. Dat hebben we zelf gebouwd. Nu zou ik dat anders doen, maar toen we begonnen waren er nog niet veel mogelijkheden. We onderscheiden ons door de schaalbaarheid. Overigens moet je 1001 dingen per land regelen. Praktische zaken maar ook dingen als dat er in Frankrijk andere ‘regels’ gelden voor het check-out proces.”

Logistiek

“De logistiek hebben we onderschat. We zetten in op snel en goed leveren, dan is het maar duurder. Zo rijden we tegenwoordig samen met Omoda dagelijks met een vrachtwagen naar Duitsland en zijn we daarmee sneller dan onze concurrenten.”

Niet alleen consumenten zijn klant, ook bedrijven komen naar YourSurprise toe. Zo kan een bedrijf met de software van YourSurprise gepersonaliseerde cadeaus aanbieden. “Het onderscheid tussen b2c en b2b is er niet: "Iedereen moet blij zijn met het cadeau". Een voorbeeld hiervan is Feyenoord, die gepersonaliseerde merchandise artikelen aanbiedt.” Steeds meer merken kiezen voor een persoonlijke benadering. Zo doet ook Coca-Cola zaken met YourSurprise. “Voor de Share a Coke 2014 campagne maakten ze gebruik van onze software. Vanuit Zierikzee verstuurden we gepersonaliseerde Coca-Cola flesjes naar de hele Benelux en de Nordics.”

Zeeland

“We maken en versturen dus alles vanuit Zierikzee. En dat blijft voorlopig zo. Wij zien dat jonge mensen die voor een studie weg zijn gegaan uit Zeeland, weer terugkeren. Dat zijn de mensen die wij nodig hebben. En iedere native speaker - Engels of andere taal - die naar Zeeland komt, werkt bij ons.”

Groei

Over vijf jaar wil YourSurprise Italië, Spanje en de Nordics veroveren. “Maar komt er een kans voorbij in China of de USA... We houden onze oren open. Je moet soms naïef zijn, al wordt dat wel afgeleerd. Groeien op zich is een uitdaging, je moet vandaag meer investeren om morgen een stap te kunnen zetten. Groei kost heel veel geld. Wij proberen met gelimiteerde middelen ons bedrijf naar een hoger niveau te tillen.”

Tips van Wouter

  1. Gewoon doen

  2. Doorzetten en volhouden. Het gaat niet vanzelf, laat je niet te snel uit het veld slaan.

  3. Zorg voor schaalbaarheid van je platform

Auteur

Patty Sjerps