Nederland is klaar voor de start

“Ondernemen is hot”

27 juni 2017 3 minuten

Nederlanders worden steeds ondernemender, dankzij de overheid, starterswedstrijden en het onderwijs. Jaarlijks starten er ruim 150.000 ondernemers, maar na 5 jaar is 60 procent daarvan al failliet of gestopt.

De feiten

Er zijn ruim 1,3 miljoen bedrijven in Nederland en er komen er jaarlijks duizenden bij. Alleen al in februari 2015 zijn er per saldo 7.343 Nederlandse bedrijven bij gekomen. Tegelijkertijd is het aantal faillissementen al een tijdje aan het dalen. Dit aantal daalde van 602 begin 2014 naar 406 begin 2015, een daling van 33 procent. Ook komen er steeds meer starters bij die jonger zijn dan 20 jaar (bron: ING).

Overheid

De overheid speelt ook een rol in die toename, via verschillende stimuleringsfondsen. Een voorbeeld is het valorisatieprogramma Benutten en vermarkten van kennis, waarbij de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap startups financieel steunen. Sinds 2010 zijn met behulp van dit programma 650 ondernemers gestart met een eigen bedrijf.

Onderwijs

Daarnaast worden ook scholieren gestimuleerd in het ondernemerschap. Stichting Jong Ondernemen is een platform voor educatie van ondernemerschap. De stichting heeft zes landelijke ondernemersprogramma’s, van basisonderwijs tot universiteit, waarbij leerlingen uitgedaagd worden om te ondernemen. “We merken sterk dat er steeds meer interesse is”, aldus marketingcommunicatiemedewerker Danielle de Jongh van Jong Ondernemen. “Ten opzichte van vorig schooljaar hebben bijna 300 extra basisschoolklassen zich aangemeld voor ons programma, met een gemiddelde van 28 leerlingen per klas. Vorig jaar deden 420 basisschoolklassen mee, nu dus bijna 700.”

Ook ziet Jong Ondernemen dat steeds meer studenten die tijdens het programma een bedrijf zijn gestart, hiermee doorgaan nadat het programma is afgerond. “Ze schrijven zich daarna in bij de Kamer van Koophandel en breiden hun aanbod van producten of diensten meestal uit,” aldus Danielle. “En dat komt omdat ondernemen onder jongeren hot is”, stelt Karina Bliek, projectmanager bij Jong Ondernemen. “Steeds meer jongeren zetten een bedrijfje op,  want ze zien overal mogelijkheden en kansen. Daarnaast hebben ze nog geen vaste hypotheek of gezin om rekening mee te houden. Dat maakt het makkelijker.”

Starterswedstrijden

Ook aan de stijging van het aantal wedstrijden voor startende ondernemers kun je zien dat Nederlanders ondernemender worden.

  • The Next Entrepreneur: The Next Entrepreneur (TNE)bestaat uit twee delen: een kennistraject en een verkiezing. Je kunt als starter aan beide onderdelen deelnemen of aan één van de twee. The Next Entrepreneur is voor alle startende ondernemers met ambitie. Het maakt niet uit of je pas net begonnen bent, of dat je al een aantal jaar bezig bent. Het kennistraject bestaat uit een serie informatieve artikelen, bijzondere interviews, leerzame radio-items en video’s. Elke maand wordt er een belangrijk startersthema behandeld. Deel twee van het traject is de verkiezing van The Next Entrepreneur, waarbij de jury aan de hand van een aantal opdrachten de beste ondernemer van 2015 uitkiest. Die persoon wint 12.500 euro. Prijsuitreiking: begin december 2015.

  • New Venture: Een competitie voor ondernemers met innovatieve ideeën. Tijdens dit traject werd je begeleid door een aantal coaches. Zij hielpen om van een innovatief idee een onderneming te maken. Er waren in totaal drie rondes. Prijzengeld: 20.000 euro voor de winnaar, met daarnaast extra geldprijzen per ronde, de ANWB Duurzame Mobiliteitsprijs en de MedTech Innovatieprijs. Prijsuitreiking: 25 juni 2015.

  • Accenture Innovation Awards: Voor deze competitie kun je je inschrijven als je een innovatief en duurzaam concept hebt gelanceerd, én dit concept maximaal drie jaar oud is. Je strijdt om de Blauwe Tulpen (innovatieprijzen), de Groene Tulp (duurzaamheidsprijs), de Publieksprijs (meeste stemmen) en Innovator of the Year (prijs voor meest innoverend). Daarnaast worden er een aantal Innovation Exchanges georganiseerd, events waar innovatieve ondernemers in contact worden gebracht met grote bedrijven. Prijsuitreiking: 14 november 2015.

  • Postcode Loterij Green Challenge: Deze wedstrijd richt zich specifiek op duurzame startups. Je mag je hiervoor inschrijven als je een idee hebt dat de uitstoot van broeikasgassen reduceert én dat binnen twee tot vijf jaar op de markt gebracht kan worden. Je moet als deelnemer een gedetailleerd businessplan inleveren, dat door een jury zal worden beoordeeld. De winnaar ontvangt een geldprijs van 500.000 euro, ook de twee runner-ups ontvangen een geldprijs. Prijsuitreiking: 10 september 2015.

Auteur

Romy Donk