Mag je als DGA een laptop fiscaal aftrekken?

Hoe krijg je als DGA onbelast randapparatuur van jouw BV?

18 januari 2013 3 minuten

Voor het ter beschikking stellen van een pc plus randapparatuur aan een werk-nemer gelden allerlei vervelende voorwaarden. Hoe heb je hier als DGA geen last van?

Zakelijke mediation

Als het maar zakelijk is!

Voor het ter beschikking stellen van een pc aan een werknemer gelden tegenwoordig allerlei vervelende voorwaarden. Deze voorwaarden komen er kort gezegd op neer dat je als werkgever alleen belastingvrij een pc ter beschikking mag stellen als deze pc nagenoeg uitsluitend wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden. Als je de pc niet ter beschikking stelt aan de werknemer maar de kosten ervan aan hem vergoedt, geldt een soortgelijke regeling. De regeling geldt niet alleen voor de pc zelf, maar ook voor de aan te schaffen of te vergoeden randapparatuur.

Wat geldt voor jou als DGA?

Als DGA vervul je fiscaal gezien een soort dubbelrol in jouw BV. Je bent zowel eigenaar als werknemer. Als jouw BV je in jouw hoedanigheid van werknemer een pc ter beschikking zou stellen of de kosten daarvan aan je zou vergoeden zonder dat deze pc nagenoeg uitsluitend zakelijk wordt gebruikt, zou je in principe met dezelfde fiscale nadelen te maken kunnen krijgen als jouw medewerkers. Gelukkig zijn er voor jou als DGA wat meer mogelijkheden.

Een kwestie van presenteren

Als je voor rekening van de BV een pc aanschaft die je vervolgens zelf gaat gebruiken, is daarmee immers nog niet gezegd dat deze pc aan jou ter beschikking wordt gesteld.

Argumenten waarmee je sterk staat

De administratie en de correspondentie van de BV moeten immers ook verzorgd worden en wie doet dit tegenwoordig nog zonder gebruik te maken van een pc? Dit gaat op als de pc op kantoor staat, maar het geldt evengoed als deze pc bij u thuis staat omdat daar jouw BV nu eenmaal gevestigd is.

Welke apparatuur heeft u nodig?

  • Laptop. En wat geldt voor een vaste computer geldt natuurlijk ook voor een laptop of notebook. Ook als jouw BV niet bij je thuis is gevestigd maar elders, is het geen bezwaar dat je de laptop ’s avonds mee naar huis neemt. Al was het maar om diefstal te voorkomen.

  • Printers. Wat geldt voor de pc, geldt evenzeer voor de randapparatuur. Daarmee komen die ‘zakelijk verantwoorde’ fraaie kleurenlaserprinter, fotoprinter, scanner en al die andere leuke snufjes een stuk sneller binnen handbereik. En waarom zou je nog een beamer huren als de BV er ook eentje kan aanschaffen?

Printen maar!?

Al die kostbare gebruiksmaterialen zoals kleurencartridges, fotopapier, en dergelijke kunnen voortaan ook voor rekening van de BV komen. Jouw BV verwacht immers van je dat jouw presentaties en rapporten er gelikt uit zien! En mocht dochterlief de kleurenfoto’s van haar nieuwe vakantieliefde printen als poster voor op de deur, dan is het een troost dat de fiscus je met alle plezier een bijdrage in de kosten verstrekt.

State of the art

Natuurlijk wil jouw BV graag dat je altijd met apparatuur werkt die geheel up-to-date is. De bedrijfsgegevens mogen immers niet zomaar verloren gaan en het oog wil ook wel wat. De oude computer en de oude randapparatuur kunt u misschien nog wel kwijt aan je zoon of dochter. Bij het bepalen van de overnameprijs hoef je hen het vel niet over de oren te halen. Kijk maar eens op Marktplaats.nl hoe snel dit spul afgeschreven is, want er kan niet al te veel meer voor gevraagd worden ... 

Je kan voor jezelf als DGA voor zakelijk gebruik voor rekening van de BV een pc plus randapparatuur (printer, e.d.) aanschaffen die je vervolgens ook zelf gaat gebruiken. Dit blijft voor jou onbelast en de kosten zijn voor jouw BV aftrekbaar! 

Bron: Indicator


Speciaal voor ondernemers verwikkeld in een ruzie of dispuut hebben wij samen met mkb.law deze helpdesk opgezet. Hier vind je verschillende specialisten die ervaren mediators zijn om jou te helpen bij het vinden van de juiste oplossing