Btw aftrek autokosten: hoe zit dat voor privé- en zakelijke auto’s?

07 mei 2021 2 minuten

Als ondernemer gebruik jij of je medewerker een auto voor je werk: hoe zit het dan met de btw aftrek van de autokosten? Om deze kosten af te mogen trekken van de btw en/of je jaarlijkse winst moet je aan een aantal voorwaarden voldoen voor de Belastingdienst.

Waarom autokosten aftrekken?

Als ondernemer mag je autokosten aftrekken van je jaarlijkse winst en van je omzetbelasting. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen. Het maakt voor de Belastingdienst uit of je de auto privé of zakelijk aangeschaft hebt. Wanneer het handig is om je auto privé aan te schaffen en wanneer je dat beter zakelijk kunt doen, lees je in dit artikel.

Auto privé gekocht: 19 cent per zakelijke kilometer

Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto, dan kun je de auto privé opgeven. In dat geval mag je de autokosten niet aftrekken van de winst. Je mag wel 19 cent per zakelijk gereden kilometer aftrekken van je winst. Dit levert vooral iets op als je veel zakelijke kilometers rijdt. 

Ook mag je de btw op je autokosten aftrekken, als je de auto gebruikt voor btw belaste omzet. Autokosten voor van btw vrijgestelde omzet en privégebruik mag je dan weer niet aftrekken. En aan het einde van het jaar moet je ook nog btw betalen voor het privégebruik van je auto. Om dit allemaal goed aan te kunnen tonen bij de Belastingdienst, moet je een kloppende kilometerregistratie bijhouden. 

Auto zakelijk gekocht: alle kosten aftrekbaar

Heb je de auto zakelijk gekocht? Dan kun je alle autokosten aftrekken van je winst:

  • Kosten van de aanschaf

  • Brandstof

  • Onderhoud

  • Verzekeringen

  • Wasbeurten.

Je mag geen extra kosten meer per kilometer aftrekken. Ook goed om te weten: je zakelijk aangeschafte auto is een bedrijfsmiddel. En de aanschafkosten hiervan moet je dus over meerdere jaren afschrijven. 

En de btw? 

De btw die je over de kosten van de zakelijk aangeschafte auto betaalt, mag je allemaal aftrekken. Dus ook over de aanschafprijs. Deze btw geef jij (of je boekhouder) op bij de voorbelasting. In het laatste kwartaal van het jaar moet je dan een correctie voor privégebruik opgeven.

Zijn brandstofkosten ook aftrekbaar?

Ja, de brandstofkosten zijn aftrekbaar. Maar dan moet je wel aan kunnen tonen dat je bedrijf de kosten heeft betaald. Contant betaalde brandstof kun je dus niet aftrekken en ook met losse bonnetjes wordt het een chaos. Betaal tank- of oplaadbeurten dus altijd met een zakelijk betaalmiddel: creditcard, bankpas of een tankpas. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een tankpas van MKB Brandstof, dan kunnen jij of je werknemers hiermee bij elk tankstation in Nederland betalen, heb je 1 tankpas voor tanken, laden, parkeren en carwash EN krijg je alle transacties 100% fiscusproof op één verzamelfactuur. Geen gedoe met bergen bonnetjes of transacties zonder bonnetjes. En je weet zeker dat jij je brandstofkosten kunt aftrekken. Dat scheelt toch.

Auteur

Bella Arzt