Kan ik zelf mijn belastingaangifte doen?

In 4 stappen je eigen belastingaangifte doen

24 juni 2022 3 minuten

Belastingaangifte… voor de meeste ondernemers is het niet de favoriete taak. Moet je het daarom maar uitbesteden? Niet per se. Met de juiste informatie is het helemaal niet zo moeilijk om zelf je belastingaangifte te doen.

Het eerste waar je over na moet denken: wat moet je eigenlijk betalen, inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Als je zzp’er bent of freelancer, betaal je inkomstenbelasting. Heb je een (eenmans) b.v., naamloos vennootschap (n.v.) of een coöperatie, dan betaal je vennootschapsbelasting.

1. Administratie

Wat de belastingdienst nodig heeft, is informatie over grofweg drie dingen: je inkomsten, je kosten en je aftrekposten. Hoe beter jouw administratie is, des te makkelijker het dus wordt om zelf aangifte te doen.

Je inkomsten zijn makkelijk: alles wat je dit jaar hebt verkocht of alle opdrachten die je dit jaar hebt gedaan. Als het goed is staat dit ook op je winst- of verliesrekening.

2. Kosten

Bij je kosten mag je veel meetellen. Alle kosten die je voor je onderneming maakt, mag je opgeven bij de belasting. Dit zijn dus je inkoop, je bedrijfspand, je zakelijke auto, je personeelskosten, je inventaris, je verzekeringen en zakelijke abonnementen, et cetera. Als het goed is, staat dit ook allemaal op je winst- en verliesrekening.

Vergeet niet om je meerjarige kosten mee te tellen. Als jouw bedrijfsauto vijf jaar meegaat, mag je elk jaar een vijfde van het aankoopbedrag van de winst aftrekken. Dit heet afschrijven.

En let op: je mag ook een bedrag reserveren voor je pensioen: de oudedagsreserve. Hier hoef je nu nog geen belasting over te betalen (dit doe je als je het jezelf als 67-plusser uitkeert, maar dat is vaak veel minder dan wanneer je nu al belasting zou betalen).

Trek de kosten van de inkomsten af en je hebt je winst waarover belasting wordt betaald. Hiervan trek je nog de aftrekposten af.

3. Aftrekposten

Als ondernemer mag je gebruik maken van ondernemersaftrek (speciale aftrekposten voor ondernemers). Je moet aan de voorwaarden voldoen om voor de belastingdienst een ondernemer te zijn. Daarnaast let de Belastingdienst op zelfstandigheid. Dus als jij meerdere opdrachtgevers hebt, zelf je tijd kunt indelen, ondernemersrisico draagt en jezelf als ondernemer presenteert, ben je dat voor de Belastingdienst waarschijnlijk ook.

  • Als je aan die voorwaarden voldoet en zzp’er bent, mag je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek: 7.280 euro. In de eerste drie jaar van je onderneming mag je dit bedrag nog eens verhogen met  2.123 euro, de startersaftrek.

  • Als je partner onbetaald meer dan 525 uur per jaar meewerkt in het bedrijf, mag je nog een extra percentage van de winst aftrekken: de meewerkaftrek. En in het jaar dat je stopt met je bedrijf krijg je ook een extra aftrekpost: de stakingsaftrek.

  • Als je veel tijd besteedt aan innovatie, mag je misschien gebruik maken van de aftrek speur- & ontwikkelingswerk. Lees meer over de WBSO.

  • Na dit alles mag je je winst nog eens met 14 procent verminderen: de mkb-winstvrijstelling. Over het bedrag dat nu overblijft, betaal je inkomsten- of vennootschapsbelasting.

4. Controle

Vooral zzp’ers en freelancers kunnen, met een nette administratie of een goed boekhoudprogramma, best zelf hun belastingaangifte doen. Als je personeel hebt wordt het lastiger, omdat je te maken hebt met loonbelasting, sociale premies en belaste en onbelaste vergoedingen.

Als je nog onzeker bent over of je alles goed hebt gedaan, kun je je belastingaangifte ook laten controleren door een accountant. Dat kost hem veel minder tijd dan de hele aangifte doen, dus dan ben je sowieso goedkoper uit. En als blijkt dat je geen aftrekposten bent vergeten en alles goed hebt gedaan, kun je het volgend jaar waarschijnlijk helemaal zelf.

Auteur

Marlou Visser